Václav Klaus: Eurovoľby sú nepotrebné

Voľby do Európskeho parlamentu sú neautentické a nepotrebné, vyhlásil bývalý český prezident Václav Klaus v sobotu pri odchode z volebnej miestnosti.

25.05.2014 10:42
Václav Klaus Foto: ,
Václav Klaus
debata (11)

Hlasovať vraj prišiel „s veľkými rozpakmi“, programy strán ani nečítal. Nízka volebná účasť podľa neho svedčí o tom, že si čoraz viac ľudí uvedomuje, že pokus centralizovať a umelo riadiť Európu z jedného miesta je omyl. Informuje o tom sever České noviny.

„Musím sa priznať, že som snáď vôbec po prvýkrát za 25 rokov po páde komunizmu veľmi váhal, či mám vôbec ísť voliť,“ povedal novinárom. Údajne nemal žiadnu politickú stranu, ktorú by si natoľko vážil, a tiež zásadne nesúhlasí s myšlienkou Európskeho parlamentu. Komu dal nakoniec hlas, neprezradil.

Hlasovacie lístky si Klaus vyzdvihol od komisie a za plentou potom medzi nimi pomerne dlho hľadal, ktorú z nich do obálky vloží. „Nemám ich z domu, tak neviem, ako sú zoradené. Aby som tam náhodou nedal ANO,“ komentoval situáciu a naznačil tak, ktorú z kandidujúcich strán určite nevolil. Od komisie sa tiež zaujímal o účasť.

Súčasný prezident Miloš Zeman prisúdil tradične slabú účasť v eurovoľbách tomu, že Česi neberú problematiku Európskej únie príliš vážne a mylne sa domnievajú, že sa ich netýka. A to napriek tomu, že 80 percent zákonov, ktoré českí zákonodarcovia prijímajú, sú z dielne EÚ. Vyslovil sa tiež za to, aby volebná účasť v národných voľbách bola povinná.

Klaus s ním túto myšlienku nezdieľa. „Povinnú, alebo skoro povinnú volebnú účasť sme tu mali už za komunizmu. Neviem, či sa k tomu niekto iný ako pán prezident chce vracať,“ podotkol.

V Česku podľa neoficiálnych údajov z volebných komisií prišla v piatok a v sobotu voliť necelá pätina z ôsmich miliónov voličov. Bolo by to oveľa menej než pri predchádzajúcich eurovoľbách v roku 2009. Vtedy hlasovalo 28,3 percenta zapísaných voličov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Václav Klaus #eurovoľby