Mihál si myslí, že ľudia nevolia, lebo v EÚ niečo nefunguje

Podpredsedu strany SaS a poslanca Jozefa Mihála veľmi mrzí nízka účasť ľudí na eurovoľbách, navyše z nich podľa neho mnohí prišli k urnám so škrípajúcimi zubami a je z toho veľmi sklamaný.

25.05.2014 12:58
Jozef Mihál Foto:
Jozef Mihál
debata (11)

Paralelné sčítanie hlasov viacerých kandidujúcich strán naznačuje, že volebná účasť nedosiahla ani 13 percent. „To obrovské množstvo nevoličov vyplýva z toho, že v Európskej únii niečo nefunguje dobre. Ľudia sú jednoducho nespokojní,“ povedal Mihál v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť.

Podľa jeho slov títo ľudia volili nohami, teda k voľbám neprišli. „To je veľmi vážny signál, samozrejme, mal by sa nad tým Brusel zamyslieť, pretože pokiaľ viem, takéto zlé čísla účasti sú nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách,“ dodal. Podľa poslanca tu niečo škrípe a nie je v poriadku, ale na druhej strane považuje výsledok za signál pre náš volebný systém, aby sa posilnila tzv. priama demokracia.

Napríklad pri referende sú podľa Mihála nastavené veľmi prísne podmienky. Porovnával, že v eurovoľbách môže stačiť na zvolenie 13-percentná účasť voličov, pričom na referende sa musí zúčastniť 50 percent oprávnených voličov, aby bolo úspešné. „Tie pravidlá nie sú nastavené dobre,“ dodal.

Minister práce a generálny manažér Smeru Ján Richter si myslí, že Slovensko je málo informované o rozhodnutiach Európskej komisie, prípadne Európskeho parlamentu a asi by tomu bolo treba dať ďaleko väčší priestor. Podľa Richtera pritom Slovensko patrí ku krajinám, kde sú veľmi pozitívne hodnotené kroky Európskej únie.

„Ale z hľadiska prístupu k voľbám a vyjadrenia svojho názoru bohužiaľ tomu tie výsledky nezodpovedajú. To nás neteší,“ dodal Richter. Myslí si, že si to vyžiada nielen v čase volieb oveľa hlbšiu diskusiu, analýzu tohto stavu za účasti politikov, možno médií alebo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #Jozef Mihál #eurovoľby