Víťazstvo SMK nad Mostom berie Csáky s úctou na vedomie

Ak aj oficiálne výsledky potvrdia, že SMK získala v eurovoľbách viac percent ako Most-Híd, líder kandidátky SMK Pál Csáky to s úctou vezme na vedomie.

25.05.2014 13:28
Csáky Foto:
Pál Csáky.
debata (4)

Je mu však trošku ľúto, že kampaň v maďarskom jazyku bola dosť špinavá. „Objavili sa anonymné letáky, ktoré chceli osočiť moju osobu. Vážim si, že naši voliči sa nenechali ovplyvniť týmto negatívnym javom,“ povedal.

Zisk jedného kresla v Európskom parlamente je podľa Csákyho potešujúca správa pre celé SMK. „Je v tom veľa práce. SMK bola nútená reorganizovať štruktúry. Prešiel som za tri týždne skoro 10 000 kilometrov a od začiatku tohto roka 32 000 km. Snažili sme sa stretnúť s maximálnym počtom ľudí. Zdá sa, že taktika bola úspešná,“ povedal Csáky s tým, že ďakuje všetkým, ktorí SMK v úsilí pomohli.

Z výsledkov paralelného sčítania výsledkov volieb do Európskeho parlamentu vyplýva, že Pál Csáky by mal byť europoslancom za SMK. Jedného europoslanca by mal mať aj Most-Híd.

Boli sme úspešní, máme jeden mandát, vraví Simon

Podpredseda Mosta-Híd a kandidát na europoslanca Zsolt Simon je nesmierne rád, že kandidátka strany bola úspešná a že strana získala jedného europoslanca. Simona podľa výsledkov paralelného sčítania hlasov viacerých strán predbehol preferenčnými hlasmi József Nagy.

„Vidno, že Nagy vyvinul maximálne úsilie. Išlo mi o to, aby sme postavili kandidátku, s ktorou oslovíme. Pri nízkej účasti mať jedného poslanca, keď sme nemali žiadneho, považujem za úspech,“ povedal s tým, že musí pouvažovať, čo mohol urobiť lepšie.

Simon nevidí dôvod, prečo by mal odstúpiť z postu podpredsedu strany, keď sa zrejme nedostal do Európskeho parlamentu. „Nevidím dôvod, prečo riešiť teraz funkciu podpredsedu strany. Je to predčasná otázka. Kandidátka, na ktorej čele som stál, bola úspešná,“ zdôraznil.

Na fakt, že Most-Híd získal menej percent ako SMK, reagoval: „Je evidentné, že SMK je staršou stranou a má pevnejšiu voličskú základňu, ktorá pri voľbách s nízkou účasťou, bola výhodou,“ dodal Simon.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK #Pál Csáky