Eurovoľby potvrdili rastúcu dôveru v SDKÚ, tvrdí Frešo

Výsledok pre SDKÚ v eurovoľbách podľa predsedu strany Pavla Freša potvrdzuje rastúci trend dôvery od nástupu nového vedenia.

25.05.2014 13:33 , aktualizované: 15:24
Pavol Frešo Foto:
Šéf SDKÚ Pavol Frešo.
debata (55)

Ako povedal, je to dôvera v predstaviteľov SDKÚ, ktorí sú predstaviteľmi zdravého rozumu a skúsenosti v Bruseli. „Zároveň citeľný ústup ľavice na Slovensku,“ zdôraznil s tým, že eurovoľby podporili brejk po prezidentských voľbách. „Je to ďalšia porážka Smeru-SD, ale aj šanca pre pravicu na vytvorenie alternatívy,“ vyhlásil. SDKÚ podľa výsledkov paralelného sčítania hlasov získala v Bruseli dva mandáty.

Podľa týchto výsledkov Eduard Kukan prekrúžkoval Ivana Štefanca, ale v Európskom parlamente budú obaja. „Neoficiálne výsledky ma potešili. Bolo to príjemné prekvapenie. Je to zadosťučinenie za prácu, ktorú som robil. Je to záväzok,“ povedal Kukan. Voličom chce dokázať, že dôveru si veľmi váži.

Štefanec poďakoval voličom za účasť vo voľbách a dôveru, ktorá ho zaväzuje. „Tak ako doteraz chcem aktívne pracovať v európskej politike. Teší ma, že mi ľudia dali dôveru pracovať na európskej úrovni,“ povedal. Štefanec teraz musí trénovať na dlhú cyklistickú trať, lebo pôjde do Bruselu na prvé zasadanie Európskeho parlamentu na bicykli. „Ja plním sľuby,“ uviedol. Kukanovi, ktorý ho prekrúžkoval, gratuluje a teší sa na spoluprácu.

Abrhan je rád, že KDH obhájilo pozície v Bruseli

Kresťanskodemo­kratické hnutie by malo mať na základe výsledkov paralelného sčítavania hlasov v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu opäť dvoch poslancov, ako je to aj v súčasnom funkčnom období. V Bruseli by mali naďalej pôsobiť Anna Záborská a Miroslav Mikolášik.

„Som rád, že Kresťanskodemo­kratické hnutie obhájilo svoje pozície v Európskom parlamente zvolením dvoch skúsených poslancov, ktorí budú reprezentovať KDH,“ uviedol poslanec Abrhan.

Slovensku podľa Škripeka záleží na konzervatívnych hodnotách

Slovensko v eurovoľbách podľa Branislava Škripeka (OĽaNO), ktorý by sa mal podľa neoficiálnych výsledkov stať europoslancom, jasne povedalo, že na konzervatívnych hodnotách mu záleží. Ako povedal, v Európskom parlamente chce poukázať, že naša krajina si váži biblické hodnoty a podľa nich sa aj formovali naše hodnoty.

Škripek si váži názor komunity, ktorá ho podporila a dala mu tak poslanie pre prácu v Európskom parlamente. „Cítim to ako záväzok,“ povedal. Škripek je rád, že väčšina zo slovenských 13 poslancov EP je konzervatívnych. „Som rád, že tam bude Jana Žitňanská, Anna Záborská, Miroslav Mikolášik, Ivan Štefanec,“ uviedol.

Podľa neoficiálnych výsledkov sa Škripek prekrúžkoval do EP zo štvrtého miesta. OĽaNo by malo mať v EP jedného poslanca. Lídrom kandidátky bol Jozef Viskupič. Škripek doteraz pôsobil ako poslanec NR SR.

Jeden mandát je podľa Žitňanskej pre NOVA úspech

Zvolenie do Európskeho parlamentu považuje Jana Žitňanská za úspech NOVA a celej trojkoalície NOVA, OKS a KDS. Ako povedala, mnohí slovenskí europoslanci sú veľmi kvalitní. Dobrým signálom pre Slovensko podľa nej je, že sa do Bruselu nedostali extrémistické strany. Žitňanská akceptuje rozhodnutie voličov, ktorí ju preferenčnými hlasmi predradili pred lídra kandidátky Jozefa Kollára. „Určite podpora od Ivety Radičovej mohla povzbudiť mnohých voličov. Ešte raz jej preto ďakujem,“ povedala Žitňanská.

Výsledky podľa paralelného spočítavania hlasov, ktoré robili viaceré strany, dopadli pre trojkoalíciu podľa Kollára veľmi pozitívne. Z pohľadu parlamentných volieb v roku 2016 je to podľa neho nádejný výsledok. Negatívne ho však prekvapila účasť. Kollár si myslí, že vplyv na to, že Žitňanská sa „prekrúžkovala“ pred neho mohla mať aj skladba trojkoalície, keďže každý volič mal dva preferenčné hlasy. „Blahoželám Jane Žitňanskej,“ dodal.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo #eurovoľby