Juncker je pripravený viesť novú Európsku komisiu

Niekdajší luxemburský premiér Jean-Claude Juncker potvrdil, že má záujem viesť budúcu Európsku komisiu. Do funkcie ho presadzuje Európska ľudová strana (EPP), ktorá združuje stredopravé strany a podľa odhadov vyhrala terajšie voľby do Európskeho parlamentu.

26.05.2014 01:13
Jean-Claude Juncker, Európska komisia, EÚ Foto: ,
Jean-Claude Juncker.
debata

Juncker pred novinármi zdôraznil, že väčšinu v novom europarlamente budú tvoriť proeurópske strany. O hlasy euroskeptikov a nacionalistov sa vraj uchádzať nebude, stojí naopak o podporu „síl pokroku a demokracie“.

Niekdajší šéf eurozóny Juncker patrí medzi päticu lídrov, ktorých proeurópske strany pred voľbami voličom ponúkli ako kandidátov do čela komisie. Juncker v nedeľu pripomenul, že pri výbere nového šéfa Európskej komisie majú svoje slovo nielen voliči, ale aj členské krajiny EÚ a europarlament. Ten na základe návrhu krajín dohodnutého kvalifikovanou väčšinou o novom predsedovi komisie hlasuje jednoduchou väčšinou všetkých svojich členov.

Juncker zdôraznil, že potrebnú väčšinu zabezpečia a EPP nebude pri výbere možné obísť. „Dobrá spolupráca bude nevyhnutná, nikto by nemal prísť s inou väčšinou,“ poznamenal Juncker.

Schulz kandidatúru rivala jasne nepodporil

Socialisti skončili druhí. Ich predseda a súčasný šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz ale pred novinármi Junckerovu kandidatúru jednoznačne nepodporil. Pripomenul naopak, že EPP podľa volebných odhadov stratila približne 60 europoslaneckých kresiel. „Isté tiež je, že bez dohody s S&D nie je väčšina možná,“ podotkol.

Lídri frakcií sa podľa neho ešte len musia zísť a vzhľadom na výsledky volieb rozhodnúť, kto sa väčšinu pokúsi zostaviť. „Je príliš skoro hovoriť, kto podporí koho. Sme pripravení vyjednávať,“ poznamenal Schulz s tým, že potrebnú majoritu je potreba stavať na základe programových priorít.

Verhofsadt nechce, aby EÚ pokračovala v politike Barrosa

Líder a kandidát liberálnej ALDE a jej vlastný kandidát do čela komisie Guy Verhofstadt mieni, že EPP a S&D spoločne stratili 70 až 80 kresiel a nemajú teda „stabilnú väčšinu“, napriek tomu vraj má EPP právo nájsť ju na prvý pokus.

Stabilná je ale podľa neho väčšina s viac než 400 z celkovo 751 kresiel v europarlamente. Preto si belgický politik myslí, že je potrebné rokovať s treťou najväčšou frakciou, teda práve s ALDE. A podobná dohoda tak bude možná predovšetkým na obsahu a programu novej komisie. „Budeme sa podieľať na stabilnej väčšine, len ak bude program komisie iný ako v posledných piatich rokoch,“ povedal. ALDE vraj nepodporí väčšinu, ktorá by pokračovala v programe terajšej komisie José Barrosa a počítala s novým zadlžovaním.

Jednoznačne sa proti Junckerovi v čele komisie už pred novinármi priamo v Európskom parlamente vyjadril zástupca Európskych konzervatívcov a reformistov Struan Stevenson. Šéf britskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage vo vystúpení prenášanom novinárom do budovy Európskeho parlamentu poznamenal, že frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) sa bude pokúšať zablokovať nástup „nepríčetného eurofederalistu“ do čela komisie.

Podľa Faragea je však viac než to čo sa po voľbách stane v Bruseli, dôležité, čo sa stane s domácou politikou predovšetkým v tých členských krajinách, kde uspeli nacionalistické a euroskeptické strany.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Jean-Claude Juncker #eurovoľby