Protieurópska strana mieri v Británii k historickému víťazstvu

Priebežné výsledky eurovolieb v Británii ukazujú, že protieurópska a protiimigrační Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) smeruje k historickému víťazstvu.

26.05.2014 12:50
Nigel Farage, UKIP, Británia, Janice Atkinson Foto: ,
Nigel Farage líder (UKIP) oslavuje s kandidátkou Janice Atkinson (vľavo).
debata (26)

Z predbežných 64 vyhlásených víťazov získala UKIP 23 kresiel, zatiaľ čo vládni konzervatívci a opoziční labouristi zhodne po 18 mandátov. Okolo poludnia by mali ešte byť oznámené výsledky z niekoľkých škótskych obvodov. Británia má v Európskom parlamente 73 poslancov.

„Politické zemetrasenie, ktoré UKIP sľubovala, je na postupe,“ povedal novozvolený europoslanec tejto strany Patrick O'Flynn.

Ak strana potvrdí úspech aj vo zvyšných obvodoch, bude to pre ňu historicky prvé víťazstvo v celonárodných britských voľbách. Zároveň to bude prvý raz od roku 1910, čo voľby vyhral niekto iný ako dve tradičné strany. Zároveň je to prvý raz, čo takýto výsledok dosiahla strana, ktorá nemá jediného poslanca v národnom parlamente. Ešte pred 20 rokmi, kedy sa UKIP zúčastnila svojich prvých eurovolieb, strana dosiahla na púhe percento hlasov.

Líder strany Nigel Farage vyhlásil, že sa oprávnene hovorí o volebnom zemetrasení, pretože v doterajších dejinách britskej politiky sa nestalo, aby protestná strana vyhrala voľby na celonárodnej úrovni. Ide podľa neho o „najmimoriadnejší výsledok“ v britskej politike za posledných 100 rokov.

Labouristi so ziskom okolo 25 percent hlasov tesne porazili konzervatívcov premiéra Davida Camerona, ktorí sa tak budú musieť uspokojiť až s treťou priečkou. Cameron podľa BBC konštatoval, že ľudia sú z EÚ „sklamaní“ a uistil, že ich odkaz bol „prijatý a pochopený“.

UKIP chce prakticky zastaviť prisťahovalectvo do Británie. Vláda konzervatívneho premiéra Davida Camerona tak bude po úspechu independistov pod ešte vyšším tlakom obmedziť počet prisťahovalcov z ostatných krajín únie. UKIP tvrdí, že imigrácia neprimerane zaťažuje sociálne služby a premieňa identitu obcí.

Cameronovi konzervatívci už v nedeľu prisľúbili nové opatrenia na obmedzenie imigrantov z EÚ. Podľa denníka The Daily Telegraph budú tieto obmedzenia zverejnené 4. júna a majú zahŕňať návrh zákona na deportáciu občanov EÚ, ktorí budú šesť mesiacov nezamestnaní.

Nespokojnosť časti britskej verejnosti s rastúcim počtom prisťahovalcov, predovšetkým z chudobnejších nových krajín EÚ, je kľúčovým faktorom volebných ziskov UKIP.

Farage v reakcii na priebežné výsledky vyhlásil, že strana sa teraz so svojou hlavnou témou zameria na úspech v parlamentných voľbách v budúcom roku. „V budúcom roku pôjdeme do volieb s cielenou stratégiou a sľubujem vám, že ste o nás nepočuli naposledy,“ vyhlásil Farage obklopený oslavujúcimi priaznivcami.

Katastrofou sú výsledky volieb pre vládnych liberálnych demokratov, píše agentúra Reuters. Menší koaličný partner konzervatívcov zrejme s iba sedempercentnou podporou prehral súboj o štvrté miesto so Zelenými a z doterajších 11 europoslancov im zostal jeden. Pod silným tlakom sa tak podľa Reuters ocitá šéf strany Nick Clegg.

Pamätný prejav: Farage kritizuje prezidenta EÚ Van Rompuya
26 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby #UKIP