Hollande vyvodil z eurovolieb, že EÚ sa musí zjednodušiť

Európska únia sa stala nezrozumiteľnou a musí sa zmeniť, aby bola jednoduchá a jasná. Vyhlásil to francúzsky prezident François Hollande v televíznom vystúpení k výsledkom volieb do Európskeho parlamentu, pri ktorých vo Francúzsku aj v iných európskych krajinách posilnili nacionalistické strany.

26.05.2014 21:40
Hollande Foto: ,
François Hollande.
debata (17)

„Som si vedomý, že Európa (EÚ) sa stala nečitateľná, vzdialená, a pravdu povediac nezrozumiteľná aj pre (členské) štáty. To nemôže pokračovať, Európa musí byť jednoduchá, jasná, aby bola účinná tam, kde sa to očakáva, a aby sa stiahla tam, kde nie je potrebná,“ povedal Hollande v niekoľkominútovom prejave.

Európska únia podľa neho dokázala v posledných rokoch prekonať finančnú krízu, ale za cenu presadzovania úspor, ktoré nakoniec odradili obyvateľov od európskej integrácie. „Preto už zajtra na summite EÚ opäť poviem, že prioritou je hospodársky rast, zamestnanosť, investície,“ uviedol prezident, ktorý sa v Bruseli stretne so svojimi partnermi z krajín EÚ.

Hollande zdôraznil, že budúcnosť Francúzska je v rámci EÚ. „Mojou povinnosťou je reformovať Francúzsku a presmerovať Európu,“ dodal najvyšší francúzsky predstaviteľ. Prejav, ktorý socialista Hollande nahral popoludní v prezidentskom Elyzejskom paláci v centre Paríža, vysielali v pondelok večer francúzske televízne stanice. Dopoludnia zvolal prezident k výsledkom volieb do EP mimoriadne zasadnutie vlády.

Víťazstvo nacionalistického Národného frontu v eurovoľbách vo Francúzsku označujú miestne komentáre za „historické“ a za „politické zemetrasenie“. Podobné krajne pravicové politické zoskupenia bodovali aj v ďalších krajinách EÚ. Jasnú väčšinu v europarlamente si však zachovali tradičné proeurópske strany.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #eurovoľby