Prvú šancu by mal dostať Juncker

Po eurovoľbách je na programe prvý rozhovor šéfov štátov a predsedov vlád o novom lídrovi Európskej komisie. Už v utorok bude na summite v Bruseli Európska rada rokovať o tom, kto bude jej nominantom na miesto šéfa tzv. európskej vlády.

27.05.2014 09:15
Jean-Claude Juncker, Európska komisia, EÚ Foto: ,
Jean-Claude Juncker
debata (2)

Rada musí brať do úvahy výsledky eurovolieb, pretože posledné slovo pri schvaľovaní bude mať Európsky parlament.

Víťazom volieb sa stali európski ľudovci. Ich kandidátom na post predsedu eurokomisie je Jean-Claude Juncker. Druhí v poradí socialisti majú kandidáta Martina Schulza. "Ľudovci majú najviac hlasov v Európskom parlamente. Juncker by mal dostať prvú šancu sformovať väčšinu v europarlamente,“ povedal pre Pravdu podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovic, ktorý viedol v eurovoľbách kandidátku Smeru. "Myslím, že na tom bola postavená aj džentlmenská dohoda medzi kandidátmi. Ak chceme rešpektovať výsledky volieb, šancu by mal dostať,“ uviedol Šefčovič.

Vylúčená nie je ani patová situácia, ak by sa európski lídri nedohodli na jednom z kandidátov. "Proces výberu by mohol byť potom dlhý a zložitý. Nebolo by však jednoduché vysvetliť, že síce sme mali lídrov, ktorí sa uchádzali o kreslo šéfa Európskej komisie, ale nebudeme to rešpektovať,“ pripomenul Šefčovič. Europoslanec Boris Zala zo Smeru je zástanca riešenia, že šéfom komisie mal byť ten nominant, ktorý vie získať v europarlamente väčšinu. „Je to ten istý princíp, aký máme doma na Slovensku. Vládu vie zostaviť ten, kto vie dať dokopy parlamentnú väčšinu,“ mienil Zala.

Europoslanec Eduard Kukan z SDKÚ, ktorá je v zoskupení európskych ľudovcov, upozornil, že podľa Lisabonskej zmluvy treba prihliadať na výsledky volieb. Pripomenul, že ľudovci získal o 25 mandátov viac ako socialisti, preto majú plné právo očakávať, že nominant ľudovcov by mal získať pozíciu predsedu eurokomisie. Aj europoslankyňa Anna Záborská z KDH zaujíma rovnaký postoj.

Po odsúhlasení predsedu eurokomisie plénom europarlamentu začne nový šéf komisie zostavovať tím eurokomisárov. Slovensko by mal v komisii zastupovať Maroš Šefčovič. Tlačový odbor Úradu vlády včera v stanovisku uviedol, že vláda Šefčoviča navrhne do novovznikajúcej komisie. Europoslanec Kukan povedal, že na nomináciu slovenského kandidáta sa pozerá z praktického hľadiska. „Môj osobný názor je, že Maroš Šefčovič sa za päť rokov ukázal ako dobrý komisár. Má renomé a všetky predpoklady, aby úspešne vykonával túto funkciu v záujme Slovenska,“ doplnil Kukan.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Jean-Claude Juncker