Anketa: Prečo sa na eurovoľbách zúčastnilo len 13 percent ľudí?

Slovensko počas uplynulého víkendu zaznamenalo v eurovoľbách neslávny rekord. Hlasovať k urnám prišlo len 13 percent voličov. Denník Pravda oslovil verejnosť aj odborníkov, aby vyjadrili svoj názor na príčiny takej nízkej účasti.

27.05.2014 12:00
debata (53)

Zuzana Kusá, sociologička

Zuzana Kusá Foto: Robert Hüttner, Pravda
Zuzana Kusá Zuzana Kusá

Mám skúsenosť z kampane, že sa nedarilo vysvetliť frustrovaným chudobným ľuďom, prečo je potrebné ísť voliť. Pocit, že sme komparzom, ktorý pomáha niekomu pre nás k nedostižným teplým miestam, prevažoval. Mediálny trh je u nás malý a je snaha podliezať tomuto najnižšiemu najmasovejšiemu vkusu. Nemyslím si, že nám chýbajú informácie o fungovaní EÚ. Podľa prieskumov Eurobarometra máme praktických vedomostí o europarlamente viac ako Nemci. Páčil sa mi názor, že britskí voliči by nepripustili, keby sa mali tri- či štyrikrát do roka unúvať k voľbám. Naši politici nemyslia na to, že ľudia sa môžu cítiť byť využití.

Ľubomír Paciga (55), vodič, Budkovce

ľubomír paciga

Predvolebná kampaň bola slabá, veľmi krátka. Veď v niektorých krajinách robia túto kampaň 4 až 5 rokov, stále sa pripomínajú voličom. Nuž a ľudia asi neveria poslancom v Bruseli, že niečo dokážu pre Slovensko. Preto považujú tieto voľby za zbytočnosť.

Michal Horský, politológ

Michal Horský, anketa, NEPOUZIVAT

Okrem už spomenutých dôvodov o slabej informovanosti verejnoprávnych a súkromných médií o EÚ, ďalším závažným faktorom môže byť okolnosť, že sme, ako naši národovci hovoria, starý národ, ale mladý štát. Občania si želali, aby sa krajina medzinárodne zviditeľnila. Už menej zvažujú, akým spôsobom sa Slovensko zviditeľňuje. Najnižšia účasť v eurovoľbách na Slovensku je zaznamenania hodný fakt v každej európskej krajine. Je však skôr zahanbujúci, než by sme mohli z neho čerpať naše národné sebavedomie.

Richard Nemec (30), konzultant, Trenčín

richard nemec

Ľudí asi odradil enormný počet politických strán, 29, čo nikdy predtým nebolo. Vnútri si možno hovoria, prečo by som mal niekomu pomáhať k tomu, aby dostával vysoký plat, pričom nevedia zistiť, či ten konkrétny ich volený zástupca niečo v europarlamente aj robí. Keby ľudia videli, že europoslanci pre nich alebo pre Slovensko niečo konkrétne urobili, viac by ich prišlo voliť. Príjemným prekvapením však podľa môjho názoru je, že aj pri takejto nízkej účasti sa do europarlamentu za Slovensko nedostali žiadni extrémisti ani nijaké pochybné osoby.

Sylvia Porubänová, sociologička

sylvia porubanová, sociologička

Preukázalo sa, že počasie nezohralo žiadnu úlohu. Je tu asi informačné vákuum, pokiaľ ide o kompetencie a úlohy europarlamentu. Tie akoby boli ľuďom vzdialené, aj keď vítajú naše členstvo v EÚ. Niekedy zo žartu tvrdím, že možno by bola situácia iná, keby Európsky parlament sedel vo Viedni a nie v Bruseli. Štáty, ktoré sú koncentrované bližšie k Bruselu, majú s ním tesnejší kontakt. Ľudia majú pocit, ale neviem, kde vznikol, že inštitúcie v Bruseli idú zotrvačnosťou. Zrejme si myslia, že záležitosti v EÚ budú fungovať bez ohľadu na to, či pôjdu voliť.

Zuzana Hrubá (26), marketingová pracovníčka, Žilina

zuzana hrubá

Ľudia sú podľa mňa sklamaní, tak z celej slovenskej politiky a hospodárskej situácie, ako aj z Európskej únie. To vedie k ľahostajnosti. Ani ja som nebola voliť. Politiku vnímam ako divadlo pre verejnosť.

Martin Slosiarik, sociológ

martin slosiarik, sociológ

Je to napríklad predstava ľudí, že 13 poslancov nemôže nič zásadné ovplyvniť. Dnes verejnosť nevníma EÚ tak, že predstavuje pre nich niečo, za čo by bolo potrebné sa postaviť. Vníma ju nekonfliktne a nemá vnútornú motiváciu voliť. Keď sa svojho času schvaľovali eurovaly, predpokladalo sa, že to môže byť vnútorný konflikt, ktorý bude ľudí mobilizovať. To sa nestalo. Zdá sa, že EÚ je vnímaná cez rôzne benefity v podobe voľného cestovania či platenia spoločnou menou. Tiež Brusel či Štrasburg sú ďaleko a ľudia nedovidia na prácu poslancov. Navyše, kampaň nemala mobilizačný efekt. Nezvaľoval by som neúčasť na nedostatok informácií. Dnes, kto chce, informácie o EÚ si nájde.

Matúš Ďurica (22), vysokoškolák, Kriváň

matúš ďurica

Ja osobne som voliť bol, lebo si myslím, že je to dosť dôležité. A prečo neboli ostatní? Je možné, že si myslia, že sa aj tak nič nezmení a nič tým, že voliť pôjdu, nedokážu. Ja si myslím opak.

László Öllös, politológ

László Öllös

Idea Európy je málo známa. K povrchnejším dôvodom by som zaradil fakt, že informácie o riadnom chode EÚ sa k bežnému občanovi skoro vôbec nedostanú. Dostanú sa však k nemu informácie o škandáloch, čo, samozrejme, demotivuje. Popritom hlavné orgány EÚ robia svoju riadnu prácu, ktorá má dosah na život ľudí a často pozitívny. Politické strany takmer vôbec nekomunikujú o svojej európskej politike. Dominujú vnútroštátne témy, európske sú niekde na chvoste. O činnosti ostatných poslancov iných štátov verejnosť takmer nič nevie, hoci europarlament je jedno teleso a jednotlivé politické prúdy v ňom majú svoje stanoviská a iniciatívy.

Alena Kudová (28), starostka, Brezovička

starostka, Alena Kudová

Podľa mňa je to tým, že ľudia do toho až tak nevidia a nevnímajú ani prácu europoslancov. Svoje zohráva aj to, že napríklad u nás neprešiel ani jeden projekt z eurofondov. Ďalším faktorom je nemožnosť voliť jednotlivcov.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #Michal Horský #Zuzana Kusá