Populisti všetkých krajín spojte sa!

Kým v minulosti boli voľby do Európskeho parlamentu súbojom medzi ľudovcami a socialistami, ktorí sa však napokon vždy dohodli na nejakej forme „kohabitácie“, teraz vyzerá situácia odlišne. Dlhoročný modus vivendi sa otriasa v základoch a k slovu sa čoraz hlasnejšie hlásia euroskeptici. Májové voľby tak budú pravdepodobne rozhodujúce pre ďalší osud Európy.

10.01.2019 22:00
debata (21)

Hoci rôzni nacionalisti chceli v europarlamente vytvoriť jednotnú frakciu už viackrát v minulosti, zatiaľ sa im to nepodarilo. No nevzdávajú sa, a napríklad europoslanec Harald Vilimsky za FPÖ jasne deklaroval, že jeho cieľom je spojiť všetky euroskeptické sily do jednej frakcie, ktorá by bola druhá najsilnejšia v parlamente.

Keďže na starý kontinent prichádza iba zlomok utečencov, migrácia už ani zďaleka nepredstavuje taký problém ako v roku 2015. Populisti šikovne narábajúci so strachom ľudí však dokážu túto tému využiť. Napríklad maďarský premiér Viktor Orbán včera vyhlásil, že cieľom Maďarska je, aby sa po májových voľbách do všetkých európskych inštitúcií dostali sily odmietajúce prisťahovalectvo.

Kým populisti chcú brániť „kresťanskú bielu Európu“, tak bývalý hlavný stratég amerického prezidenta Steve Bannon, ktorý im chce pomôcť pri zjednotení, si neberie servítku pred ústa a hovorí priamo o rozbití Európy.

„Veľký manipulátor“ (ako ho prezývajú) má tak za cieľ presne to isté, o čo sa usiluje Putinovo Rusko – rozdrobiť a oslabiť Európu, ktorá by sa potom stala ich ľahkou korisťou. Keď teda niekto vyzýva populistov, aby sa zjednotili, resp. ich finančne podporuje, v skutočnosti si želá koniec EÚ.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Európsky parlament #populisti #eurovoľby #Steve Bannon