Europarlament spustil stránku k výsledkom eurovolieb

Európsky parlament (EP) spustil stránku k výsledkom eurovolieb. Nová internetová stránka obsahuje výsledky všetkých doterajších európskych volieb a je k dispozícii vo všetkých úradných jazykoch EÚ.

08.04.2019 11:17
európsky parlament, peter pellegrini,... Foto: ,
Európsky parlament
debata (3)

Ako agentúru SITA informovala tlačová atašé EP na Slovensku Ivana Janíková, na stránke www.vysledky-volby.eu budú počas volebnej noci 26. mája v reálnom čase aktualizované výsledky volieb do EP, vrátane výsledkov na národnej úrovni od vnútroštátnych orgánov.

Webová stránka obsahuje zloženie všetkých predchádzajúcich európskych parlamentov od roku 1984, ich členenie podľa národných strán a politických skupín od roku 1979, ako aj výsledky na národnej úrovni od roku 2009. Stránka ponúka tiež informácie o trendoch v európskych voľbách, napríklad o zastúpení mužov a žien v europarlamente. Stránka ponúka aj aktualizované informácie o prieskumoch Eurobarometer. Užívatelia tiež môžu napríklad využiť „kalkulačku väčšiny“ a preskúmať tak možné parlamentné koalície hneď po zverejnení prvých oficiálnych projekcií 26. mája.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 25. mája. Politické strany mohli podávať kandidačné listiny s návrhmi kandidátov na poslancov europarlamentu do 24. februára. Podľa Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán splnilo podmienky 31 politických strán.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #eurovoľby