Eurovoľby: Ide o EÚ, teda aj o Slovensko

Sú občania Slovenska leniví voliť? Ale čo ak voliči krajnej pravice a populistov v májových eurovoľbách leniví nebudú? A čo ak by to bolo podobne aj v iných štátoch EÚ? Ako by vyzeral Európsky parlament a nová Európska komisia? Aká by bola budúcnosť EÚ a budúcnosť Slovenska?

23.04.2019 11:00
Budova europarlamentu, europarlament Foto:
Sídlo europarlamentu v Štrasburgu.
debata (26)

Odborníci to nazvali slovenský paradox. Úkaz, keď podľa prieskumov verejnej mienky Slováci patria k jasným stúpencom členstva v EÚ, ale vo voľbách do Európskeho parlamentu lámu rekordy v najnižšej účasti v rámci celej EÚ. Nízka účasť znamená riziko väčších šancí pre populistov.

„Občania Slovenska, ktorí sa cítia byť Európanmi považujú EÚ za svoju druhú vlasť, by rozhodne nemali zostať doma. Ak hlasujú v slovenských voľbách, rovnako by mali zahlasovať aj v tých európskych.“ zdôraznil v rozhovore pre Pravdu Dionýz Hochel, poverený riadením Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Tá v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku štartuje tento týždeň roadshow s názvom „Tentoraz idem voliť – Doma v EÚ“. V rámci okružnej jazdy po Slovensku postupne obíde 17 okresných a krajských miest. Začína sa tento piatok v Martine a končí v Krupine tri dni pred eurovoľbami.

zväčšiť
eurovoľby, mapka

Zástupcovia inštitúcií EÚ budú v rámci kampane diskutovať s občanmi o tom, čo znamená členstvo v EÚ a o čom sa v eurovoľbách rozhoduje. Súčasťou programu sú najmä diskusie, súťaže, kvízy, predstavenie regionálnych projektov z eurofondov, ľudia totiž často nevedia, na čo všetko v ich regióne prispela EÚ.

Už pred rokom rozbehol Európsky parlament mobilizačnú kampaň vo všetkých štátoch EÚ cez iniciatívu s názvom Tentoraz idem voliť. K iniciatíve sa do polovice apríla pripojilo už vyše 250-tisíc ľudí z celej EÚ. Tentoraz nezaostáva ani Slovensko – pridalo sa už vyše 8 000 ľudí. Z nich približne 500 sa stalo dobrovoľníkmi, ktorí sa o potrebe voliť snažia aktívne presvedčiť svoje okolie, príbuzných a známych. V spolupráci s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku organizujú tiež rôzne podujatia, ktorých zoznam je dostupný na stránke tentorazidemvo­lit.eu.

„V roku 2004 sme sa vrátili do zjednotenej Európy slobodných a demokratických štátov. Slovensko pokročilo ešte o krok ďalej ako naši vyšehradskí ? susedia, prijali sme euro a sme krajinou v najužšom jadre európskej spolupráce. V eurovoľbách 25. mája budeme rozhodovať o tom, aká bude budúcnosť Európy. Preto by malo čo najviac občanov Slovenska prísť k volebným urnám, aby dali najavo v akej Európe chcú žiť a vybrali si kvalitných europoslancov, ktorí ich v nej budú zastupovať“, pripomenul Hochel.

Článok vznikol v spolupráci s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby