Prieskum: Do Európskeho parlamentu by sa dostalo 10 strán

Optikou volebného potenciálu má najväčšiu podporu Smer, ktorému by dalo hlas 22,5 percenta voličov. S osempercentným odstupom nasleduje SaS s podporou 14,3 %. Ďalšie výsledky sú pomerne tesné. Obyčajní by mohli získať 13,9 percenta hlasov, ĽSNS 13,8, Sme rodina 12,3, PS/Spolu 11,8 percenta. KDH, ktoré sa nedostalo do slovenského parlamentu, by v európskych voľbách mohlo získať 9,9 % voličov, SNS 8,1 %.

10.05.2019 14:48
debata (17)

Nad hranicu piatich percent sa dostalo aj zoskupenie Doprava s 5,2 a Most-Híd s 5,0 %. Výsledky vyplývajú z on-line prieskumu agentúry Phoenix Research on line, od 18. apríla do 9. mája sa na ňom zúčastnilo 1 087 respondentov.

Meranie formou volebného potenciálu ukazuje, koľko percent hlasov by daný politický subjekt mohol v súčasnosti získať v rámci daného mesta, ak by sa k nemu priklonili všetci ľudia, ktorí jeho voľbu reálne zvažujú a nevylučujú účasť vo voľbách. Takže do aktuálneho volebného potenciálu strany vstupujú len ľudia, ktorí potvrdia, že reálne a vážne zvažujú voľbu danej strany. Preto súčet volebných potenciálov nie je sto percent.

Znamená to, že výskum volebného potenciálu neukazuje možný výsledok volieb, ale šance konkrétnej strany či hnutia u zvažujúcich voličov. Respondenti si nevyberajú jednu stranu, ktorej by dali hlas, ale oznamujú svoju voľbu volebnej kandidátky, o ktorej vážne uvažujú.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #eurovoľby 2019