Travel bloger Milan Bez Mapy: Keď cestujem po Európe, nič ma neobmedzuje

„Rád cestujem slobodne,“ hovorí mladý travel bloger, ktorý svoj web nazval Milan Bez Mapy. Jeho cestovateľské dobrodružstvo sa začalo pred piatimi rokmi, vďaka študentskému programu Erasmus v Estónsku. Odvtedy prešiel 55 krajín, z toho 26 európskych. „V rámci Európskej únie je totiž super, že môžem ísť, kam chcem a kedy chcem,“ hovorí.

22.05.2019 10:00
Milan Bez Mapy Foto:
Travel Bloger Milan Bez Mapy
debata

Kedy ste sa rozhodli odložiť mapu a stať sa travel blogerom?

Začalo sa to neplánovane. Všetci chodili na Erasmus do Madridu, Barcelony či do Ríma. Ja som chcel byť rebel a vyskúšať niečo iné. Vybral som si Estónsko. O tejto krajine z môjho okolia takmer nikto nič nevedel.

Všetci sa ma pýtali, ako to tam vyzerá. Tak som si raz o tretej ráno povedal, že si založím blog bezmapy.com a napíšem článok. Len tak, pre rodinu. Estónsko ich z môjho rozprávania fascinovalo a chceli o ňom vedieť viac. Dnes, o päť rokov neskôr, patrí môj blog medzi najčítanejšie na Slovensku. Neviem ako, ale stalo sa to. Neplánoval som to.

Čo je pre vás najväčší rozdiel medzi cestovaním v EÚ a mimo nej?

Cestovanie po Európe je pohodové a bezstarostné. Mimo nej si to rozhodne vyžaduje väčšiu prípravu. Keď napríklad stratíte občiansky v EÚ, nie je to taký problém, ako keď ho stratíte v Indii. Do takýchto krajín preto vždy nosím niekoľko kópií každého dokladu a minimálne dve bankomatové karty. Už sa mi totiž stalo, že mi kartu zablokovali a ja som musel volať do banky.

My tu máme roaming zrušený, no mimo EÚ je telefonát veľmi drahý. Podobne je to aj s mobilným internetom. Výhodu majú aj lety s európskymi spoločnosťami. Ak let mešká alebo je zrušený, môžete dostať odškodné až do 600 €.

Najväčšou výhodou cestovania po Európskej únii je však pre mňa voľný pohyb medzi štátmi. Raz som pri prechode z Kostariky do Panamy čakal na hranici tri hodiny. Na zemi sedeli ľudia a čítali knihy. To všetko kvôli jednej pečiatke do pasu.

Keď dnes prejdeme z Bratislavy napríklad do Rakúska, ani si to neuvedomíme. Nie všade to ale tak je, a vždy to tak nebolo ani u nás. Ešte za socializmu by ste dokonca boli radi, ak by vás do toho Rakúska vôbec pustili.

Kde sa vám v Európe páčilo najviac a kam by ste sa ešte radi pozreli?

Moja srdcovka je Lisabon, ktorý som vychválil aj v blogu. Mám veľmi rád Južnú Ameriku a práve v Portugalsku je taká juhoamerická atmosféra. Sú tam veľmi ukričaní ľudia, typické úzke uličky a veselá, farebná architektúra. Cítil som sa tam, akoby som bol v Bogote, no s európskymi výhodami.

Čo sa týka krajín, ktoré by som ešte chcel navštíviť, je to Fínsko. Sever mám rád, keďže práve tam sa začala moja cestovateľská vášeň. Rád by som Fínsko videl v lete aj v zime. Počas leta chcem vidieť ich krásne jazerá, zima ma zasa láka kvôli dedinke Santa Clausa.

V pláne mám tiež Škótsko. A vtipné je, že som jeden z mála Slovákov, ktorý ešte nebol v Chorvátsku, takže by som zašiel aj tam.

Členstvo v Európskej únii otvára dvere do celého sveta a poskytuje množstvo výhod v prípade, že sa niečo stane. Viac sa dozviete na stránke europa.eu/euan­dme.

Čo znamená právo slobodne cestovať

Občianstvo EÚ, pridelené automaticky každému štátnemu príslušníkovi EÚ, prináša so sebou viacero významných práv, okrem iných aj právo na slobodné cestovanie po EÚ.

Práva cestujúcich pre občanov EÚ zaručujú, že v prípade problémov pri medzinárodnej železničnej doprave alebo letoch z EÚ alebo do EÚ môžete mať nárok na vrátenie peňazí, prípadne iné odškodnenie. Prepravca nemusí byť z EÚ.

Právo na zdravotnú starostlivosť v zahraničí znamená právo vyhľadať lekárske ošetrenie v inej krajine EÚ, pričom na úhrade nákladov sa podieľa vaša zdravotná poisťovňa.

Právo na voľný pohyb osôb a zákaz diskriminácie na základe štátnej príslušnosti znamená, že ako občania EÚ sa môžete voľne pohybovať a žiť v ktorejkoľvek krajine EÚ. Na toto právo sa však vzťahujú určité obmedzenia a podmienky. Pri vstupe do iného štátu EÚ vás môžu vyzvať, aby ste preukázali svoju totožnosť, alebo ak chcete ostať v inom členskom štáte dlhšie ako tri mesiace, musíte splniť určité podmienky v závislosti od toho, či pracujete, študujete, atď.

Právo na diplomatickú a konzulárnu ochranu je dôležité, ak sa nachádzate v krajine, ktorá nie je členom EÚ, a váš domovský štát nemá v tejto krajine zastupiteľský úrad. Vtedy máte ako občan únie právo na konzulárnu ochranu od veľvyslanectva alebo konzulátu ktorejkoľvek inej krajiny EÚ za tých istých podmienok ako štátni príslušníci daného štátu. Pomoc sa poskytuje napríklad v prípade nehody, ochorenia alebo úmrtia, zatknutia alebo zadržania, násilného trestného činu alebo repatriácie.


Súťaž Pravdy a kancelárie EP o štýlový plecniak

Denník Pravda a kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku si pripravili súťaž

Chcete vyhrať štýlový plecniak s darčekmi?
Pošlite nám správnu odpoveď ako SMS a vyhrajte!

Foto: Robert Huttner
euro, sutaz, cena

Súťažná otázka:

Ktorý deň budú voľby do Európskeho parlamentu?

A) v sobotu 25. mája
B) v nedeľu 26. mája

Správnu odpoveď pošlite do piatka 24. 5. 2019 do 24.00 formou SMS na číslo 6663 v tvare PRAVDA (medzera) správna odpoveď v tvare A alebo B (medzera) meno a priezvisko.

Piati vyžrebovaní získajú štýlový plecniak s darčekmi od Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Výhercov budeme kontaktovať telefonicky. Cena spätnej SMS je 0,50 € s DPH. Službu zabezpečuje A SMS, s.r.o.

Mená výhercov zverejníme v denníku Pravda i na webe pravda.sk

Súťaž pripravil denník Pravda v spolupráci s kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku

Účastníci súťaže berú na vedomie a udeľujú organizátorovi v súlade s § 11 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov (ďalej tiež „zákon“) súhlas so spracúvaním (§ 4 zákona) poskytnutých osobných údajov účastníka súťaže na uvedené účely, a to až do odvolania tohto súhlasu. Súhlas možno odvolať bez uvedenia dôvodu. Účastník berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webe pravda.sk.

Výhercovia

Robert E., Bratislava; Roman V., Zvolen; Mária Š., Košice; Ján H., Hronec; Boris B., Bratislava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Erasmus #travel bloger #Milan Bez Mapy