Macron chce v eurovoľbách širšiu koalíciu, než majú iba ľudovci a socialisti

Francúzsky prezident Emmanuel Macron túži po "širšej koalícii" v Európskom parlamente (EP), než je súčasná väčšina zložená z európskych ľudovcov a socialistov, pričom táto nová koalícia by podporila realizáciu "ambiciózneho európskeho projektu". Uviedol to v stredu belgický denník Le Soir, ktorému Macron poskytol rozhovor.

22.05.2019 12:56
macron Foto: ,
Emmanuel Macron
debata (2)

Le Soir vyspovedal Macrona v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa v krajinách EÚ uskutočnia od 23. do 26. mája.

„V súčasnosti existuje väčšina v Európskom parlamente medzi socialistami a konzervatívcami. Potrebujeme však širšiu koalíciu, v ktorej bude lepšie rešpektovaná vyváženosť. Budeme musieť pracovať na budovaní tejto koalície pokroku a budúcnosti s lídrami, ako je Charles Michel, Mark Rutte, Antonio Costa a ďalší,“ uviedol Macron s odkazom na premiérov Belgicka, Holandska a Portugalska.

Prví dvaja (Michel a Rutte) patria do rodiny európskych liberálov, ku ktorým má blízko Macronovo hnutie Republika vpred! (LREM).

Francúzsky prezident zdôraznil, že nadišla chvíľa obnoviť ambiciózny európsky projekt v zlomovom čase pre svet, keď Európania potrebujú vedieť, ako ubránia svoju históriu a budúcnosť pred Spojenými štátmi a Čínou.

„V hierarchii priorít by mali byť spory medzi nami menej dôležité ako priepasť, ktorá nás oddeľuje nás od extrémov,“ odkázal Macron členským krajinám EÚ.

Podľa jeho slov treba zabrániť situácii, keď po eurovoľbách žiadna koalícia nebude schopná vytvoriť väčšinu v EP, aj preto chce spolu so sociálnymi demokratmi, časťou konzervatívneho kresťanského tábora a so Zelenými pracovať na vytvorení takej koalície, ktorej sa podarí dosiahnuť potrebnú väčšinu.

Macron sa pre Le Soir vyjadril aj k procesu voľby budúcich predsedov Európskej komisie a Európskej rady. Zdôraznil, že po eurovoľbách bude potrebné dosiahnuť konsenzus medzi národnými lídrami EÚ.

Zároveň potvrdil, že vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, svojho francúzskeho krajana, vníma ako jedného z kandidátov, „ktorí majú vynikajúce kvality“ a ktorí môžu obsadiť vysoké funkcie v euroinštitúciách. Rovnako sa vyjadril aj na dresu belgického premiéra Charlesa Michela.


Súťaž Pravdy a kancelárie EP o štýlový plecniak

Denník Pravda a kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku si pripravili súťaž

Chcete vyhrať štýlový plecniak s darčekmi?
Pošlite nám správnu odpoveď ako SMS a vyhrajte!

Foto: Robert Huttner
euro, sutaz, cena

Súťažná otázka:

Ktorý deň budú voľby do Európskeho parlamentu?

A) v sobotu 25. mája
B) v nedeľu 26. mája

Správnu odpoveď pošlite do piatka 24. 5. 2019 do 24.00 formou SMS na číslo 6663 v tvare PRAVDA (medzera) správna odpoveď v tvare A alebo B (medzera) meno a priezvisko.

Piati vyžrebovaní získajú štýlový plecniak s darčekmi od Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Výhercov budeme kontaktovať telefonicky. Cena spätnej SMS je 0,50 € s DPH. Službu zabezpečuje A SMS, s.r.o.

Mená výhercov zverejníme v denníku Pravda i na webe pravda.sk

Súťaž pripravil denník Pravda v spolupráci s kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku

Účastníci súťaže berú na vedomie a udeľujú organizátorovi v súlade s § 11 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov (ďalej tiež „zákon“) súhlas so spracúvaním (§ 4 zákona) poskytnutých osobných údajov účastníka súťaže na uvedené účely, a to až do odvolania tohto súhlasu. Súhlas možno odvolať bez uvedenia dôvodu. Účastník berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webe pravda.sk.

Výhercovia

Robert E., Bratislava; Roman V., Zvolen; Mária Š., Košice; Ján H., Hronec; Boris B., Bratislava
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #eurovoľby 2019