Eurovoľby v Británii sprevádzajú komplikácie

Voľby do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa vo Veľkej Británii konajú už vo štvrtok, sprevádzajú v tejto krajine veľké komplikácie. Ako píše britský denník The Independent, volebné komisie odopierajú právo odvoliť stovkám občanov iných krajín Európskej únie (EÚ).

23.05.2019 17:55
eurovoľby, obálka, voľby Foto: ,
Volebné komisie vo Veľkej Británii odopierajú právo odvoliť stovkám občanov iných krajín Európskej únie.
debata (6)

Odôvodnenia bývajú rôzne, najčastejšie však ide o problémy s formulárom „UC1“, ktorý podľa volebného zákona musí vypísať každý občan krajiny EÚ mimo Británie, ak chce voliť v tejto krajine.

„Práve mi bolo odopreté právo voliť, napriek tomu, že som registrovaným občanom EÚ. Môj britský manžel dostal volebné lístky, no mne jednoducho povedali – 'choďte voliť do svojej krajiny’,“ popisuje svoju skúsenosť jedna z odmietnutých voličiek.

Podobnú skúsenosť mala aj učiteľka Emma Zürcher: „Žijem vo Veľkej Británii šesť rokov, platím dane, zapájam sa do dobrovoľníctva a učím vaše deti, ale nemôžem voliť,“ povedala pre The Independent.

Denník na základe informácií z rôznych častí krajiny usudzuje, že ide o veľmi rozšírený problém.

„Je to šokujúce – ľuďom, ktorí dlhé roky žijú, pracujú a majú rodiny v tejto krajine, ukazujeme otvorené nepriateľstvo a upierame im ich demokratické práva,“ zhodnotila situáciu Gina Miller, politická aktivistka bojujúca za zotrvanie Veľkej Británie v EÚ.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #eurovoľby 2019