KDH hodnotí eurovoľby pozitívne, SaS je sklamaná

Dvaja zvolení europoslanci za stranu KDH Ivan Štefanec a Miriam Lexmann hodnotia eurovoľby pozitívne. „Pre KDH to sú už tretie voľby, ktoré dopadli veľmi dobre. Predtým to boli komunálne a župné voľby a verím, že budúci rok uspejeme aj v parlamentných voľbách," uviedol vo volebnom štúdiu RTVS Štefanec.

27.05.2019 00:40
debata (14)

Podľa podpredsedníčky NR SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej si strana Sloboda a Solidarita trúfala na tri mandáty v Európskom parlamente. „Je mi ľúto, že sme obhájili dva. Mali by sme si teraz sadnúť a nastaviť zrkadlo, lebo nám tým chcú voliči jednoznačne niečo povedať," uviedla Nicholsonová. Eurovoľby pre ňu priniesli dve sklamania – ĽSNS na treťom mieste a Smer na druhom mieste. „Sklamaní budú aj voliči ĽSNS, lebo zistia, že ich dvaja poslanci ostanú úplne izolovaní. Časom pochopia, že to boli zbytočne vyhodené hlasy," vysvetlila.

Peter Pollák (OĽaNO) tvrdí, že málo politických strán robilo kampaň v teréne. Väčšina využívala podľa neho sociálne siete. Ako Róm chce v europarlamente otvárať rómske témy. "Spolupracovať budem so všetkými, ktorí nebudú vyvolávať strach. Ako Róm budem otvárať aj rómske témy. Je potrebné, aby sa Európa k tejto téme postavila zodpovedne. Nie je možné, aby na nej vyrástli ďalší fašisti,"uviedol.

Našu najsilnejšiu parlamentnú stranu Smer budú v europarlamente zastupovať Miroslav Číž, Robert Hajšel a Monika Beňová. „V Smere by sme mali byť lepší tím. O niektorých veciach by sme sa mali rozprávať otvorenejšie. Treba sa vrátiť medzi ľudí, lebo ľudia si to vážia," povedala europoslankyňa. Podľa nej Slovensko prišlo o dva mandáty, keďže do Európskeho parlamentu „idú zástupcovia fašistickej strany".

Poradie podľa počtu preferenčných hlasov

Politická strana Meno a priezvisko Počet preferenčných hlasov
     
Smer-SD Monika Beňová 89 472
PS+Spolu Michal Šimečka 81 735
SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová 52 331
Smer-SD Miroslav Číž 51 362
ĽSNS Milan Uhrík 42 779
ĽSNS Miroslav Radačovský 42 276
SaS Eugen Jurzyca 33 540
KDH Ivan Štefanec 33 128
PS+Spolu Michal Wiezik 29 998
KDH Miriam Lexmann 27 833
PS+Spolu Martin Hojsík 27 549
PS+Spolu Vladimír Bilčík 26 202
OĽaNO Peter Pollák 23 815
Smer-SD Robert Hajšel 13 773

Geist: Naša účasť v eurovoľbách je rekordná, no stále malá

Naša takmer 23-percentná účasť v eurovoľbách je rekordná, no stále malá aj vzhľadom na to, že sa Slováci označujú za proeurópskych. Vo volebnom štúdiu RTVS to uviedol analytik Radovan Geist z portálu euractiv.sk s tým, že do svedomia by si mali vstúpiť politické strany. „Koalícia Progresívne Slovensko – Spolu bola jedna z mála strán, ktorá robila kampaň v teréne. Vedeli dostať k urnám viac svojich voličov," dodal analytik.

Podľa politológa Jozefa Bátoru je vyššia účasť vo voľbách spôsobená tým, že ľudia pochopili, že Európska únia je v kríze a je ohrozená ako politický projekt. „Teraz sa ľudia aktivizovali a dokázali prísť k urnám," uviedol Bátora. Tvrdí, že koalícia Progresívne Slovensko – Spolu dokázala zvíťaziť, lebo majú viacerých odborníkov, ktorí sa venujú európskej politike. „Mali istú štrukturálnu výhodu. Potvrdili odbornú pripravenosť svojich kandidátov," dodal politológ.

Zastúpenie v Európskom parlamente bude mať šesť slovenských politických subjektov. Víťazom volieb sa stala koalícia Progresívne Slovensko – Spolu so ziskom 20,11 percenta. Podľa novozvoleného europoslanca Vladimíra Bilčíka ľuďom ukázali, že zmena je možná. „O štyroch mandátoch sme pred pár týždňami mohli v tichosti len snívať. Rozbíjači únie v týchto voľbách neuspeli," povedal a dodal, že je vidieť dopyt po generačnej i obsahovej politickej zmene. „Zmenu chceme dokončiť v parlamentných voľbách."

14 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby 2019