Radičová: Najsilnejším opozičným hráčom sa stáva mimoparlamentná strana

Najsilnejším opozičným politickým hráčom sa stáva mimoparlamentná strana. Uviedla to v súvislosti s eurovoľbami bývalá premiérka Iveta Radičová s tým, že v prípade výsledkov ide o víťazstvo slušnej politiky nad útokmi a osočovaním.

27.05.2019 02:16
Iveta Radičová Foto: ,
Bývalá premiérka Iveta Radičová.
debata (7)

Vo voľbách do Európskeho parlamentu zvíťazila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia, ktorú budú zastupovať štyria poslanci. Podľa Radičovej sa to dá vysvetliť aj tým, že Progresívne Slovensko oslovuje aj voličov strany Smer. Na druhej strane expremiérka spomenul aj neúspech koaličných strán Most-Híd a SNS, ktoré najbližších päť rokov nebudú mať v Európskom parlamentne svojho zástupcu. Svoje hlasy kandidátom do Európskeho parlamentu v sobotu odovzdalo 22,74 percenta oprávnených voličov, čo je najvyššia volebná účasť v eurovoľbách v histórii Slovenskej republiky.

Poradie podľa počtu preferenčných hlasov

Politická strana Meno a priezvisko Počet preferenčných hlasov
     
Smer-SD Monika Beňová 89 472
PS+Spolu Michal Šimečka 81 735
SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová 52 331
Smer-SD Miroslav Číž 51 362
ĽSNS Milan Uhrík 42 779
ĽSNS Miroslav Radačovský 42 276
SaS Eugen Jurzyca 33 540
KDH Ivan Štefanec 33 128
PS+Spolu Michal Wiezik 29 998
KDH Miriam Lexmann 27 833
PS+Spolu Martin Hojsík 27 549
PS+Spolu Vladimír Bilčík 26 202
OĽaNO Peter Pollák 23 815
Smer-SD Robert Hajšel 13 773

Poradie podľa počtu preferenčných hlasov

„Dve mimoparlamentné strany zaznamenali podstatne väčší úspech, ako dve koaličné strany, ktoré neuspeli vôbec. Skokanom je určite koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu, ale aj mimoparlamentné Kresťanskodemo­kratické hnutie,“ povedala Radičová. Víťazstvo spoločnej koalície podľa Radičovej spočíva aj v tom, že oslovuje aj ľavicovo orientovaných voličov. "Strana Progresívne Slovensko určite vstúpila na pôdu ľavej časti, teda do priestoru, ktorý dlhodobo patril strane Smer. Vzniká tu relevantná strana na ľavej časti politického spektra, a to najmä v čase, kde Smer zaznamenáva dlhodobý prepad preferencií.

Druhým významným faktorom víťazstva je štýl politiky. Časť voličov je unavená, nahnevaná a má dosť agresívnej politiky permanentných útokov, osočovania a podobne," dodala. „Treba povedať, že strany ako SaS, alebo OĽaNO dopadli lepšie ako SNS a Most-Híd. V každom prípade sa ukazuje, že najsilnejším opozičným hráčom sa stáva mimoparlamentná politická strana,“ odpovedala Radičová na otázku, ako sa dá hodnotiť výsledok súčasnej parlamentnej opozície.

Radičová vyzdvihla aj volebnú účasť, ktorá bola na voľby do Európskeho parlamentu vysoká. „Účasť v týchto eurovoľbách bola najvyššia v histórii Slovenska. Myslím si, že jeden z nosných dôvodov je, že sa Európska únia nachádza na križovatke. Paradoxom je, že strany, ktoré hovoria o možnom vystúpení Slovenska z európskych štruktúr, vyvolali týmito témami efekt voličskej mobilizácie,“ uviedla Radičová. Podľa jej slov opäť zvíťazila slušná politika v podobe koalície Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia, ktorá nielen pomenúva problémy, ale aj o nich vecne a odborne smerom k verejnosti komunikuje.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Radičová #eurovoľby 2019