Vizitky nových europoslancov

Slovensko v novom europarlamente zastúpi 13 nových poslancov. Miriam Lexmann sa ako 14. poslankyňa ujme mandátu až po vystúpení Veľkej Británie z EÚ. Pozrite si vizitky novozvolených europoslancov.

27.05.2019 16:56
debata (13)

Michal Šimečka (35), PS – Spolu

Michal Šimečka. Foto: TASR, Jakub Kotian
SR epvolby19 Šimečka Progresívne Slovensko témy BAX Michal Šimečka.
  • počet prednostných hlasov 81 735.
  • odborník na európsku a zahraničnú politiku, Bratislava.
  • Podpredseda hnutia Progresívne Slovensko je bývalý novinár denníka SME a britských Financial Times. Špecializuje sa na európsku a zahraničnú politiku. Štúdium absolvoval v britskom Oxforde, kde získal doktorát. Pôsobil v Prahe ako výskumný pracovník Ústavu medzinárodných vzťahov, či a ako poradca českého ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Bol tiež poradcom poslancov Európskeho parlamentu v Bruseli a externý výskumník v inštitúte CEPS. Popri angličtine sa dohovorí nemecky a rusky.

Michal Wiezik (39), PS – Spolu

Michal Wiezik
Michal Wiezik, PSD/Spolu, vizitka Michal Wiezik
  • počet prednostných hlasov 29 998.
  • vysokoškolský pedagóg a ekológ, Zvolen.
  • Ekológ a pedagóg Katedry aplikovanej ekológie na Fakulte ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene sa zameriava na zachovanie prírodného dedičstva na Slovensku a odstránenie rizík ohrozujúcich podmienky života. Pripravoval stratégiu pre ochranu lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO Karpatské bukové pralesy. V súčasnosti sa venuje príprave konceptu prírodného turizmu na Slovensku. Hovorí anglicky a nemecky, dohovorí sa poľsky, španielsky a rusky.

Martin Hojsík (42), PS – Spolu

Martin Hojsík
Martin Hojsík, PS, vizitka Martin Hojsík
  • počet prednostných hlasov 27 549.
  • Venuje sa ochrane životného prostredia, zvierat a sociálnej spravodlivosti. Vyštudovaný biológ je v súčasnosti konzultantom pre medzinárodné organizácie. Podieľal sa na zmene politiky krajín, ale aj nadnárodných firiem. Je členom predsedníctva PS. Predtým bol programovým riaditeľom a členom predstavenstva medzinárodnej organizácie na ochranu zvierat FOUR PAWS International a viedol globálne kampane pre ActionAid International, Greenpeace International, ako aj národné kancelárie Greenpeace. Je ženatý, má syna a dcéru. Dohovorí sa anglicky a nemecky a rusky.

Vladimír Bilčík (43), PS- Spolu

Vladimír Bilčík
Vladimír Bilčík, PS/Spolu, vizitka Vladimír Bilčík
  • vysokoškolský pedagóg, Bratislava.
  • Odborník na európsku politiku a medzinárodné vzťahy a pedagóg Univerzity Komenského je členom predsedníctva Spolu – občianska demokracia. Pôsobil 20 rokov v Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, kde skúmal napríklad fungovanie rozšírenej EÚ, Východné partnerstvo či brexit. Od roku 2014 je odborným garantom série diskusných podujatí o Európskej únii – projektu Café Európa. Študoval v USA na Swarthmore College, magisterský titul získal na Oxforde vo Veľkej Británii a doktorát na Katedre politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Plynule komunikuje anglicky a nemecky, dohovorí sa rusky, francúzsky a španielsky.

Monika Beňová (50), Smer

Monika Beňová
bolbord, kampaň, Monika Beňová, Smer, eurovoľby Monika Beňová
  • počet prednostných hlasov 89 472.
  • poslankyňa Európskeho parlamentu, Bratislava.
  • Europoslankyňou bude štvrté volebné obdobie. Spoluzakladala stranu Smer. V rokoch 2000 až 2006 bola jej podpredsedníčkou. V strane pôsobila ako tieňová ministerka zahraničných vecí. V europarlamente bola členkou zahraničného výboru či výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. Vystupuje za podporu práv menšín a LGBT komunity. Vo voľbách v roku 2005 bola zvolená za poslankyňu Bratislavského samosprávneho kraja. V komunálnych voľbách v roku 2006 neúspešne kandidovala za bratislavskú primátorku. V župných voľbách v roku 2013 skončila ako kandidátka na bratislavskú županku na druhom mieste za Pavlom Frešom (SDKÚ). Ovláda nemčinu, angličtinu a pasívne aj francúzštinu a ruštinu. Je rozvedená a má jedného syna.

Robert Hajšel (52), Smer

Robert Hajšel
Robert Hajšel, vizitka Robert Hajšel
  • počet prednostných hlasov 13 773
  • riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, Banská Štiavnica
  • Je odborník na európske záležitosti a funkcionár Európskeho parlamentu. Bývalý novinár Československej tlačovej kancelárie a po vzniku samostatnej republiky zahraničný spravodajca Tlačovej agentúry Slovenskej republiky v Bruseli. V roku 1999 v Bruseli zakladal pobočku Slovenského rozhlasu. Počas svojej novinárskej kariéry približoval verejnosti prístupový proces SR do EÚ, prinášal informácie z oficiálnych zasadnutí Európskej rady a pokrýval zasadnutia Európskeho parlamentu či brífingy Európskej komisie. Prispieval pre zahraničné médiá Politico, European Voice, La Libre Belgique. Za novinársku prácu mu bolo udelených niekoľko ocenení. V roku 2005 sa stal riaditeľom Kancelárie Európskeho parlamentu. Vyštudoval Moskovský inštitút medzinárodných vzťahov so zameraním na diplomaciu a medzinárodné vzťahy. Hovorí anglicky, francúzsky a rusky.

Miroslav Číž (65), Smer

Miroslav Číž Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Miroslav Číž Miroslav Číž
  • počet prednostných hlasov 51 362.
  • Dlhoročný poslanec Národnej rady je v parlamente nepretržite od roku 2002. Je podpredsedom strany Smer a jej poslaneckého klubu. Vyštudovaný právnik do roku 1989 pôsobil ako lektor v Inštitúte pre národné výbory. Do prvých porevolučných voľbách bol krátko poradcom predsedu Slovenskej národnej rady Rudolfa Schustera. V roku 1990 spoluzakladal SDĽ, z ktorej v roku 1999 vznikla strana Smer. Po voľbách v roku 2006 a 2014 sa stal podpredsedom Národnej rady. Absolvoval odborné stáže v Spolkovej republike Nemecko, vo Švajčiarsku, Veľkej Británii a Írsku. Zúčastnil sa viacerých medzinárodných konferencií zameraných na problematiku verejnej správy, regionálneho rozvoja a politických strán. Prednášal na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského a Academii Istropolitane v Bratislave. Dohovorí sa nemecky, anglicky a rusky.

Milan Uhrík (34), ĽS NS

Milan Uhrík
Milan Uhrík, vizitka Milan Uhrík
  • počet prednostných hlasov 42 779.
  • poslanec Národnej rady, Nitra.
  • Podpredseda extrémistickej strany ĽS Naše Slovensko je v parlamente od roku 2016. Pôsobí v parlamentnom výbore pre európske záležitosti a výbore pre financie a rozpočet. Pod vedením straníckeho šéfa v bývalého župana Mariana Kotlebu bol riaditeľom úradu Banskobystrického samosprávneho kraja, od roku 2017 poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja. Pred vstupom do politiky pôsobil ako IT manažér, vývojár a programátor webových aplikácií. Publikoval viac ako štyridsať vedeckých a odborných publikácií. Dorozumie sa anglicky, nemecky a rusky.

Miroslav Radačovský (65), ĽS NS

Miroslav Radačovský Foto: Ivan Majersky
Miroslav Radačovský, ĽSNS, vizitka Miroslav Radačovský
  • počet prednostných hlasov 42 276.
  • emeritný sudca – dôchodca, Hnilec.
  • Nestranícky kandidát ĽSNS takmer 40 rokov pôsobil v pozícii sudcu na Okresnom súde v Poprade. Preslávil sa rozhodovaním súdneho sporu prezidenta Andreja Kisku o vlastníctvo pozemkov v obci Veľký Slavkov. Po vynesení rozsudku vyhlásil, že prezident by sa mal presťahovať do Izraela alebo Spojených štátov amerických a sudcovskej stoličky sa krátko nato vzdal. Takmer 12 rokov bol súdený pre kokaín a nelegálne držanú zbraň, ktoré mu v roku 1999 našli policajti v aute pri cestnej kontrole. V roku 2012 ho súd napokon oslobodil.

Ivan Štefanec (57), KDH

Ivan Štefanec, SDKÚ
  • počet prednostných hlasov 33 128.
  • poslanec Európskeho parlamentu, Bratislava.
  • Za poslanca Národnej rady bol prvýkrát zvolený v roku 2006. Bol členom výboru pre európske záležitosti a výboru pre rozpočet, financie a menu. Zaoberá sa európskou integráciou. V januári 2006 sa stal splnomocnencom vlády pre zavedenie eura. Po tom, čo sa v roku 2012 stal predsedom SDKÚ Pavol Frešo, Štefanec prevzal agendu zameranú na ekonomiku. V strane zastával funkciu podpredsedu. V máji 2014 bol ako líder kandidátky SDKÚ zvolený za poslanca Európskeho parlamentu. Vo februári 2015 zo strany vystúpil z dôvodu, že stranu nepovažoval za funkčnú a následne sa v novembri 2015 stal členom KDH. Je ženatý a má dve deti.

Miriam Lexmann (46), KDH

Miriam Lexmann
Miriam Lexmann, KDH, vizitka Miriam Lexmann
  • počet prednostných hlasov 27 833.
  • Má skúsenosti z Rady Európy a ako poradkyňa z Európskeho parlamentu. Pôsobila tiež ako osobitná stála zástupkyňa Národnej rady pri Európskom parlamente a inštitúciách EÚ. Aktuálne je riaditeľkou Európskej kancelárie Medzinárodného republikánskeho inštitútu v Bruseli, ktorý podporuje demokraciu a slobodu jednotlivca vo svete. V rámci KDH je poradkyňou strany pre zahraničnú a európsku politiku. Lexmann je členkou správnej rady Nadácie Antona Tunegu a členkou správnej rady občianskeho združenia digiQ, ktoré sa venuje ochrane detí pred škodlivým vplyvom internetu. Pôsobí tiež ako radca akademického projektu dvojice britských univerzít – Cambridge a University of Kent so zameraním na podporu demokracie v postsovietskych štátoch.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (42), SaS

Lucia Nicholsonová. Foto: SITA, Marko Erd
Nicholsonová Lucia Nicholsonová.
  • počet prednostných hlasov 52 331.
  • poslankyňa Národnej rady, Bratislava.
  • Bývalá novinárka denníka Práca, Sme, Slovak Spectator, týždenníkov Formát a Domino Fórum či televízí VTV, Luna, STV a TA3 vstúpila do politiky v roku 2010. Za vlády Ivety Radičovej bola štátnou tajomníčkou ministerstva práce. V roku 2012 bola zvolená do parlamentu a po voľbách v roku 2016 sa stala aj jeho podpredsedníčkou. Je tiež členkou parlamentného výboru pre sociálne veci. V roku 2018 začala študovať psychológiu na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. Dohovorí sa anglicky, rusky a španielsky. S bývalým manželom Tomom Nicholsonom má syna a dcéru. V roku 2016 sa vydala opäť a s novým manželom má ďalšieho syna.

Eugen Jurzyca (61), SaS

Eugen Jurzyca Foto: Robert Hüttner
Eugen Jurzyca Eugen Jurzyca
  • počet prednostných hlasov 33 540.
  • poslanec Národnej rady, Bratislava.
  • Od roku 2014 je poslancom parlamentu za stranu SaS, kde pôsobí aj ako líder pre verejné financie. Predtým viedol inštitút INEKO. Vo vláde Ivety Radičovej bol ministrom školstva za stranu SDKÚ, z ktorej vystúpil v roku 2014. Zakladal inštitúty CPHR, INEKO, Transparency International Slovakia a Podnikateľskú alianciu Slovenska. Bol tiež členom Bankovej rady Národnej banky Slovenska, podpredsedom Protimonopolného úradu a spolupracovníkom OECD či Svetovej banky. Je nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania – Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, nositeľom Krištáľového krídla a v roku 1999 bol vybraný nositeľom Nobelovej ceny profesorom Ronaldom Coaseom pre účasť na výročnej konferencii International Society for New Institutional Economics. Je ženatý a má dvoch synov.

Peter Pollák (46), OĽaNO

Peter Pollák. Foto: SITA, Robert Tappert
Peter Pollák Peter Pollák.
  • počet prednostných hlasov 23 815
  • Prvý rómsky poslanec Národnej rady bude zároveň prvým slovenským rómskym poslancom v Európskom parlamente. Medzi rokmi 2012 až 2016 viedol Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Predstavil reformu sociálneho systému, zaviedol programy predškolského vzdelávania, obmedzenie hazardu pre ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky, sprísnenie čerpania eurofondov a zabezpečil nárast aktivít v rómskych komunitách. Je tiež autorom projektu rómskych občianskych hliadok. Predtým pracoval aj ako terénny sociálny pracovník. Vyštudoval sociálnu politiku a sociálna práca na Univerzite Konštantína filozofa v Nitre, doktorát získal na Katolíckej univerzite v Ružomberku, kde pôsobil aj ako pedagóg. Je ženatý a má päť detí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #europoslanec #eurovoľby 2019