Končiace FNM si vyplatilo vysoké odmeny

Dosluhujúce vedenie Fondu národného majetku, zložené z nominantov Smeru, HZDS a SNS, si pridelilo vysoké odmeny.

30.06.2010 12:37
Fond národného majetku, FNM Foto:
Fond národného majetku.
debata (22)

Šéf výkonného výboru fondu Vladimír Kocourek (Smer) by si mal polepšiť asi o 10–tisíc eur a ďalších desať členov výkonného výboru po zhruba 8–tisíc eur. Spolu by tak na odmeny malo ísť 90–tisíc eur.

Kocourek tvrdí, že ide o prémie za minulý rok a prvé tri mesiace tohto roka. „Vyplatené bolo menej ako polovica z nárokovateľnej sumy,“ dodáva. Odmeny výkonnému výboru prikleplo prezídium fondu, v ktorom je Kocourek viceprezidentom. Prezídium na čele s bývalým policajtom Petrom Šimkom (nominant SNS) pritom vlani odmeny úplne stoplo, fond sa tak v čase krízy pridal k záväzku vlády šetriť. Stalo sa tak po tom čo Pravda upozornila na snahu vyplatiť odmeny. Kríza však trvá naďalej, prečo sa fond vrátil k odmenám? „To sa musíte spýtať prezídia. Ja som hlasoval proti,“ dodáva Kocourek (Smer).

Kocourek má ako šéf výkonného výboru základný plat asi 2–tisíc eur, ku ktorému môže dostávať odmeny vo výške nula až sto percent podľa pracovného nasadenia. Prvé tri roky súčasnej vlády boli vo fonde plné odmeny, aj keď inštitúcia čelila kauzám. Po tom, čo na vysoké odmeny upozorňoval denník Pravda, sa vlani prémie stopli, ale teraz sa aj tak sčasti spätne vyplatili. Pri odchode navyše členovia výkonného výboru dostanú ďalšie tri platy. Fond totiž prepustil asi tretinu z pôvodne 90 zamestnancov a presťahoval sa do nových priestorov. Nastupujúca pravica chce inštitúciu, ktorá spravuje podiely štátu vo firmách, zrušiť.

22 debata chyba