Grécko popiera, že má dostať ďalších 60 miliárd

Grécki vládni predstavitelia popierajú informácie, že Atény by už na budúci mesiac mali uzavrieť s Európskou úniou dohodu o novej finančnej pomoci na ďalšie dva roky v sume takmer 60 miliárd eur. Grécko malo za úver založiť štátny majetok. Správu o rokovaniach priniesla agentúra Dow Jones, ktorej to povedal nemenovaný grécky predstaviteľ.

11.05.2011 07:33
Peniaze, euro, kufrík Foto:
Ilustračné foto
debata

„Správy o takýchto rokovaniach nie sú pravdivé,“ povedal však iný predstaviteľ z gréckeho ministerstva financií, ktorý si prial zostať v anonymite. Rovnako podľa zdroja z eurozóny oficiálne EÚ s Gréckom o ďalšej pôžičke nerokuje. Šéf Európskej centrálnej banky však navrhol požičať krajine 50 miliárd eur na nasledujúce dva roky.

Dodatočný záchranný balík mal pokryť grécke finančné potreby, na ktoré už nestačí trojročná pomoc vo výške 110 miliárd eur dohodnutá pred rokom. Slovensko sa na tejto pôžičke odmietlo podieľať, teraz by však zrejme muselo prispieť.

Ťažko zadlžená krajina žiada EÚ a Medzinárodný menový fond o zmiernenie podmienok vlaňajšej pomoci a podporu pri získavaní peňazí na splácanie budúcich záväzkov. Vláda stále odmieta bankrot a od predĺženia splatnosti záchranného úveru si sľubuje opätovný pokles úrokov. Atény tiež chcú, aby nový euroval odkúpil grécke obligácie.

Ministri financií majú o problémoch Grécka rokovať v pondelok, keď by mali rozhodnúť aj o podobe 78-miliardovej pomoci Portugalsku. Po piatkovom rokovaní euroskupiny dal jej predseda Jean-Claude Juncker najavo, že Grécko bude potrebovať druhý balík pomoci. Ešte v pondelok sa hovorilo o úvere okolo 30 miliárd eur.

V Aténach je teraz aj tím zástupcov MMF a EÚ na pravidelnej inšpekcii, po ktorej rozhodne, či Grécko dostane v júni ďalších 12 miliárd z dohodnutej pomoci. Sami grécki predstavitelia však priznávajú, že krajina podmienky úplne neplní a rozpočtová situácia sa zhoršuje.

Nová pomoc Grécku naráža aj na nutnosť zachovať rovnaké podmienky s Portugalskom a Írskom. Navyše niektoré krajiny eurozóny sú dôrazne proti ďalšej pomoci, iné zas odmietajú reštrukturalizáciu dlhu s odložením splátok. V Nemecku, ktoré má najväčší podiel na pomoci problémovým krajinám, sa už začalo diskutovať aj o vytlačení Grécka z eurozóny či o zapojení súkromných investorov do zmeny nastavenia pomoci. Kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že s postojom k novej pôžičke Grécku počká, kým nebude známy výsledok prebiehajúcej inšpekcie.

Napriek zhoršenému ratingu v utorok Grécko predalo vládne pokladničné poukážky splatné za šesť mesiacov v sume 1,625 miliardy eur, pričom úroky sa oproti aprílovej aukcii zvýšili len mierne z 4,8 na 4,88 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba