Aj v chladnom období je v aktívnom dome príjemne

- inzercia - Aj keď sa blíži obdobie chladných mesiacov v roku, váš dom môže byť stále príjemne vyhriaty a plný čerstvého vzduchu a svetla. Ale ako to urobiť, aby sme sa doma cítili dobre, mohli si dopriať krásne výhľady a pri tom spotrebovali pri vykurovaní len minimum energie? Nechajme prírodu, aby to urobila za nás. Pusťme slniečko do našich domovov a využime teplo i svetlo slnečných lúčov. Práve toto dokážu aktívne domy, ktoré svojim obyvateľom vychádzajú maximálne v ústrety.

15.11.2010 07:59
VELUX - dom - interiér
debata

Ide o stavby novej generácie, ktorá šetrí energiu a životné prostredie a pri tom poskytuje príjemnú a zdravú vnútornú klímu. Podľa vedeckých výskumov je najmä dostatok denného svetla nesmierne dôležitý pre našu psychickú pohodu, pracovné výkony i fyzické zdravie.

Na realizáciu aktívneho domu je potrebné využiť súhru architektonického návrhu, ktorý optimálne využíva podmienky daného prostredia a moderných technológií vtelených do kvalitných výrobkov. Práve také výrobky ponúka svojim zákazníkom aj spoločnosť VELUX. Pri výbere vhodných okien sledujte hodnotu tepelnej prestupnosti, vyjadrenou koeficientom U: čím je menšia, tým menšie budú aj tepelné straty. Spoločnosť VELUX ponúka napríklad okná s nízkoenergetickým trojsklom 65, ktoré má hodnotu Uokna 1,0 W/m2.K, alebo okna s pasívnym zasklením 62_65, kde je hodnota Uokna 0,77 W/m2.K. Špeciálne protihlukové zasklenie 62 ponúka Uokna 1,0 W/m2.K a parameter nepriezvučnosti 42 dB.

Vďaka týmto výrobkom môže aj váš dom mať veľké presklené plochy, ktoré výborne tepelne izolujú a navyše využívajú pasívne solárne zisky k prehriatiu interiéru. Tu naopak sledujte súčiniteľ prestupu tepelného slnečného žiarenia g, ktorý udáva množstvo slnečnej tepelnej energie, ktorá prechádza cez zasklenie. Čím je hodnota vyššia, tým viac tepla prejde cez okennú tabuľu. Na ochranu súkromia poslúžia vnútorné rolety a žalúzie, úniku tepla zabránia vonkajšie rolety z ponuky VELUX. Systém domáca automatizácia, ktorú VELUX tiež ponúka, umožňuje regulovať vetranie a tienenie aj počas neprítomnosti obyvateľov. Po návrate domov na majiteľov čaká interiér s optimálnou teplotou a plný čerstvého vzduchu.

Vetranie by sme nemali podceňovať ani v chladnejšom ročnom období, kedy sa v interiéroch hromadí vlhkosť, ktorá môže viesť k nežiadúcej kondenzácii pár na povrchu okien. Ak nemáte automatický systém vetrania, stačí 3–4× denne okná úplne otvoriť a krátko vyvetrať, a ak je to možné, využiť i priečne, prípadne komínové prevetranie.

Viac informácii nájdete na http://www.velux.sk.

debata chyba