Racingová akadémia Race4Slovakia – nezažiješ, neuveríš!

- inzercia - Konecne poriadna chlapská zábava - povedal som si, ked som sa rozhodol na vlastnej koži vyskúšat novú a vlastne jedinú racingovú akadémiu Race4Slovakia, ktorá zacala fungovat na okruhu Slovakia Ring, kúsok od Bratislavy v Orechovej Potôni. Na som si vybral GP1 – Dotyk racingu.

02.06.2011 09:16
Auto
debata

Príprava – škola šmyku
Na špeciálne upravenej trati už caká športový roadster K1 Attack, pod dohladom inštruktora sa ucím prerušovane brzdit na mokrom povrchu. Zvyknutý na ABS sa mi na šmyklavej trati okamžite zablokujú kolesá, ale lepším sa. Druhá trat ma ucí ako využit kontru, ciže ako vdaka pohybu volantu nedostat v zákrute hodiny. Prvá jazda – prvé hodiny. Klesá mi sebavedomie.

Teória – okruh nie je cesta
Vypisujem potrebné dokumenty, preco sa ma pýtajú na krvnú skupinu? Zacínam sa bát. Školí ma samotný Dick Kvetnanský, duchovný aj konštrukcný otec superšportu K1 Attack, na ktorom budem jazdit. Pocúvam o sedení, ovládaní auta, ideálnej stope, brzdení. Zoznamujem sa s pravidlami jazdy na pretekárskom okruhu, okruh nie je cesta, žiadne semafory a znacky, len vlajky a pravidlá. Pocúvam pozorne, ide o moju bezpecnost a ja sa mám príliš rád.

Jazda – nezažiješ, neuveríš
Cítim sa ako pubertiak pred prvým sexom, mieša sa vo mne vzrušenie, ocakávanie aj strach. V predchádzajúcich hodinách som získal rešpekt pred okruhom aj autom. Obliekam si nehorlavý overal, beriem si prilbu, zapínam 5 bodový pás, skúšam vysielacku. Štartujem 300 konový K1 Attack, neuveritelný zvuk. Upokojuje ma len to, že v aute predo mnou je skúsený inštruktor. Vyrážame, auto mi vystrelí pod zadkom ako splašená kobyla, to nie je môj komótny rodinný kombík.

Som na okruhu a vtedy to prišlo – okolitý svet prestal existovat, zmizol. Ja sa nahánam za autom predo mnou, pocúvam pokyny, hladám ideálnu stopu, dobrzdujem a zrýchlujem, lietajú vo mne vnútornosti, topím sa v adrenalíne, chce sa mi kricat. Skoro som vyletel zo zákruty, letím cez cielovú rovinku, pripravujem sa na výjazd cez horizont. Prerušované brzdenie, ostrá zákruta, kontra volantom, vyrovnávam auto, zrýchlujem. Šialená jazda, fyzikálne zákony prestávajú platit, som tu len ja a okruh. Ciel, vjazd do boxov. Najbližšie týždne nebude moja top téma baby, ale táto jazda. Pretože, ak by som mal rovnaký zážitok z môjho prvého sexu, tak by som s nou žil dodnes.
Ešte fotografia s autom na pamiatku, video mojej jazdy na DVD ako spomienka, beriem si certifikát o absolvovaní GP1 a s nostalgiou štartujem svoj rodinný kombík.

Prišiel som ako jazdec, odchádzam ako pilot. Som Race4Slovakia positive.

Vyber si svoju jazdu na www.race4.sk

debata chyba