Zateplené lemovanie rozhoduje o energetickej bilancii strešných okien

- inzercia - Prvá generácia nízkoenergetických, tzv. solárnych domov bola založená na princípe získať čo najväčšie tepelné zisky. Výsledkom však boli prehrievané domy v lete, ktoré vykazovali veľké tepelné straty z dôvodu nekvalitného zasklenia. Súčasný trend sa preto orientuje na minimalizáciu tepelných strát, čo má pozitívnejší vplyv na celkovú energetickú bilanciu domu. Komplexné riešenie ponúka spoločnosť VELUX, ktorej výrobky umožňujú vytvoriť v podkroví optimálne vnútorné prostredie a zlepšujú energetické úspory.

18.07.2011 07:59
Velux - okno
debata

Eliminácia tepelných strát vďaka správne prevedenej montáži
Pri energeticky efektívnych objektoch je ďalším dôležitým predpokladom riadnej funkčnosti strešného okna jeho správne prevedená inštalácia. Z energetického hľadiska je citlivou oblasťou zateplenie okien miesto napojenia na strešný plášť. VELUX kvôli týmto prípadom ponúka lemovanie EDJ 2000, EDN 2000 a EDW 2000 so zatepľovacou sadou BDX.
Pri použití zatepleného lemovania EDJ a EDN 2000 sú strešné okná zapustené o 40 mm hlbšie do konštrukcie strechy, vďaka čomu je redukovaná ochladzovaná plocha okenného rámu vyčnievajúceho nad rovinu strechy. Súčasťou lemovania EDJ a EDN 2000 je zatepľovacia sada BDX-F, vrátane hydroizolačnej fólie a samonosného drenážneho žliabku. Zatepľovacia sada BDX-F v kombinácii so strešnými oknami zlepšuje súčiniteľ prestupu tepla až 0,2 W/m2K. Hlbšie zapustenie navyše pôsobí esteticky, pretože strešné okno nevystupuje z roviny strechy. Lemovanie EDJ je určené na profilovanú krytinu do výšky profilu 90 mm, EDN na plochú strešnú krytinu do výšky profilu 16 mm.
Dôkladné prevedenie izolácie po obvode okna zaistí aj zateplené lemovanie EDW 2000, ktorého súčasťou je opäť zatepľovacia sada BDX. Tá bráni únikom tepla a v kombinácii so strešnými oknami zlepšuje súčiniteľ prestupu tepla až 0,1 W/m2K. Lemovanie EDW je určené na profilovanú strešnú krytinu do výšky profilu 120 mm.

Viac informácií o zareplenom lemovaní VELUX nájdete na www.velux.sk.

debata chyba