Športujeme s astmou alebo alergiou

- inzercia - Predpokladá sa, že pravidelné, primerané cvičenie a športovanie priaznivo ovplyvňuje imunitný systém, prináša pocit uvoľnenia, vyplavujú sa endorfíny. Na Slovensku však trpí približne každý druhý človek niektorým z prejavov alergie. Skoncovať s obľúbeným športom nie je potrebné, pomôžu vám imunoglukany.

01.08.2011 11:32
Imunoglukan Foto:
Imunoglukan P4H
debata

Predpokladá sa, že pravidelné, primerané cvičenie a športovanie priaznivo ovplyvňuje imunitný systém a jeho funkcie, čo má veľký význam v prevencii ľahších foriem imunitnej nedostatočnosti (sprevádzanej opakovanými infekciami) a zhoršovaniu alergických ochorení. Opakom toho je zase intenzívny, dlhodobý a nepremyslený tréning bez dostatočnej regenerácie, kedy dochádza k prechodnému zníženiu imunitnej odpovede – tzv. – OTVORENÉ OKNO. Vtedy klesajú na minimálne hodnoty NK bunky, zodpovedné za ochranu proti vírusovým infekciám. Toto obdobie zníženej imunitnej odolnosti môže trvať 3–12–24 hodín po záťaži, v závislosti od dĺžky a intenzity záťaže. Pri opakujúcom sa intenzívnom, dlhodobom zaťažení s nedostatočnou regeneráciou dochádza k prekrytiu otvorených okien a vyčerpaniu imunitnej odpovede. Vtedy vznikne predispozícia jedincov k recidivujúcim infekciám horných dýchacích ciest, chronickému únavovému syndrómu, vzniku dlhodobých vírusových infekcii a zhoršeniu prejavov alergických ochorení.

Alergia nie je daná iba dedičnosťou
Alergia je neprimeraná reakcia organizmu na látky, s ktorými sa väčšina z nás stretáva v bežnom prostredí, pričom nos a oči sú časti tela, ktoré alergia postihuje najčastejšie. Na Slovensku trpí približne 40 percent populácie niektorým z prejavov alergie a najvýraznejšie sa prejavuje u starších detí a mladistvých. Postihuje celý organizmus, kedy môže prechádzať z jedného druhu alergie do iného (ekzém, potravinová alergia, bronchiálna astma a iné). Pravdepodobnosť alergie rastie výskytom alergií v rodine. Rozšírenie alergií nie je dané len dedičnosťou , ale hlavne zmenami vonkajšieho prostredia a životného štýlu. Až 40 percent populácie má k nejakému typu alergie vrodené predpoklady a patrí medzi atopikov. Atopik sa môže kedykoľvek počas života zmeniť na alergika. Aj napriek tomu, že je známych asi 20 000 alergiu vyvolávajúcich látok, pričom 90 percent alergikov má alergiu na pele, roztoče, srsť zvierat, plesne, potraviny, jedy z hmyzu a pod.

Astma býva neraz nesprávne liečená antibiotikami
Bronchiálna (priedušková) astma je chronické zápalové ochorenie tkaniva dýchacích ciest, pri ktorom sa vyplavujú zápalové mediátory (látky spôsobujúce zápal v dýchacích cestách), čo spôsobuje stiahnutie dýchacieho svalstva s opuchom dýchacích ciest a zvýšením ich reaktivity. Jedným z prvých varovných príznakov ochorenia je kašeľ po námahe alebo dlhodobý kašeľ, ktorý sa opakovane lieči antibiotikami bez zreteľného efektu. Astma sa môže prejavovať aj ťažkosťami s dýchaním po námahe, prípadne po infekcii dýchacích ciest, pričom sa pridružia aj piskoty sprevádzajúce dýchanie. Pri čerstvo sa rozvíjajúcej astme môže byť jediným príznakom ochorenia suchý, dráždivý dlhodobý kašeľ alebo kašeľ v určitých záchvatoch, a to najmä nadránom a po námahe.

Imunoglukan v boji proti alergiám a astme
Alergie sa dajú liečiť symptomatickou liečbou pomocou antihistaminík, lokálnych kortikosteroidov, či špecifickou imunoterapiou. Pri liečbe astmy využívame inhalačné kortikoidy a antileukotriény, prípadne uvoľňujúce lieky. V oboch prípadoch je potrebné zdôrazniť, že podpora imunity a zlepšenie imunitnej odpovede pomáhajú zmierňovať príznaky alergií. Účinným spôsobom je imunomodulácia. Medzi imunomodulátory prírodného pôvodu patrí aj Imunoglukan. Je to komplex biologicky aktívnych polysacharidov získavaných vysokou purifikáciou z Pleurotus ostreatus. Práve čistota a kvalita získaného Imunoglukanu zvyšuje efekt imunomodulácie, čo sa potvrdilo aj klinickými štúdiami. Podľa nich sa javí Imunoglukan ako osvedčený imunostimulačný prostriedok a aj ako vhodný doplnok k štandardnej liečbe alergických prejavov.

Športovať s alergiou alebo astmou?
Rozhodne áno. Šport prináša pocit uvoľnenia, relaxácie a samozrejme neodmysliteľného vyplavovania endorfínov – „hormónov šťastia.“ Ľudia, ktorí pravidelne športujú sa cítia zdravšie, určite mladšie a možno sú aj veselší. Samozrejme všetci pacienti liečení pre alergiu a bronchiálnu astmu, musia byť pravidelne sledovaní v ambulancii svojho lekára. Správne individuálne „ušitá“ liečba zvyčajne zabezpečuje bezpríznakové obdobie s možnosťou života vysokej kvality – čo znamená plnohodnotne pracovať, venovať sa svojim záujmom a športovať, dokonca aj na vrcholovej úrovni.

autorka článku : MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., Pneumo-alergo centrum, s.r.o., Bratislava

Externé odkazy
debata chyba