Stavebné sporenie včera, dnes a zajtra...

- inzercia - O stavebnom sporení a pripravovaných zmenách sa toho počas roka už popísalo viac než dosť. Paradoxne, čím viac informácií sa objavilo v médiách, tým sú niektorí z nás zmätenejší. Ako to teda vlastne je, budú, či nebudú v stavebnom sporení zmeny, ktoré navrhovalo ministerstvo financií? A aký prínos má uzavretie stavebného sporenia alebo požiadanie o úver práve teraz? Zosumarizujme si podstatné fakty, v ktorých by ste mali nájsť hľadané odpovede, ak si aj vy kladiete podobné otázky.

28.11.2011 08:20
Rodina
debata

Novela schválená – neschválená – a opäť v hre
Návrh novely zákon o stavebnom sporení z dielne ministerstva financií predovšetkým plánoval zmeny v nároku na štátnu prémiu a v stanovovaní jej výšky, ďalej išlo o požiadavku zníženia štyroch poplatkov a zrušenie štátnej prémie pre poberateľov medziúveru. Spomínanú novelu zákona o stavebnom sporení parlament najskôr schválil, prezident však zákon nepodpísal a vrátil na opätovné prerokovanie. Po mesiaci, v októbri parlament opätovne hlasoval o novele zákona a nakoniec neschválil. Znamená to, že pravidlá stavebného sporenia sa stále nezmenili a podľa platnej slovenskej legislatívy by sa tieto návrhy minimálne šesť mesiacov nemali stať znova predmetom rokovaní. Ministerstvo financií však už v týchto dňoch opäť predkladá a presadzuje návrh zmien v stavebnom sporení. Za všetkým treba hľadať (aj) peniaze.

Strata štátu bude väčšia než plánovaná úspora
Snahou novely zákona je úspora výdavkov zo štátneho rozpočtu, v prípade štátnej prémie pre sporiteľov sa hovorí o 30 mil. eur. V konečnom dôsledku by však, podľa názoru stavebných sporiteľní, novela zákona nebola pre rozpočet prínosom, naopak, výpadok príjmov do štátneho rozpočtu v dôsledku spomínanej novely by prevýšil predpokladanú úsporu. Ako je to možné? Rezort financií totiž kvôli dosiahnutiu úspor siaha na výšku štátnej prémie, ktorá má motivačný charakter. Jej zníženie by sa preto odrazilo v objeme vkladov klientov do stavebného sporenia a následne, samozrejme, aj v objeme financií, ktoré stavebné sporiteľne vo forme úverov poskytujú na financovanie bývania. Želaná úspora pre štát by sa teda nedostavila, keďže pokles objemu stavebnej výroby, ako aj súvisiacej zamestnanosti v sektore stavebníctva by spôsobil výraznejší pokles príjmov do štátnej pokladnice, než by predstavovala úspora z krátenia štátnej prémie. O čo teda ide?

Komu naozaj ide o prospech klienta?
Napriek deklarovanej snahe o prospech klienta vo forme nižších poplatkov, zásahy ministerstva financií do systému stavebného sporenia by znamenali pre sporiteľov nižšiu štátnu prémiu a predĺženie doby splatnosti pre klientov s medziúverom. To by sa dotklo najmä nízkopríjmových skupín občanov, pre ktorých je stavebné sporenie často jedinou dostupnou formou financovania bývania.
Tých, ktorí ešte donedávna možno pochybovali o tom, že záujmy klienta obhajujú vlastne iba stavebné sporiteľne, snáď presvedčí fakt, že napríklad Wüstenrot stavebná sporiteľňa sa rozhodla aj bez novelizácie zákona znížiť od januára 2012 poplatky za uzavretie zmluvy, poplatky za vedenie účtu, ako aj za spracovanie úveru na úroveň, ktorú navrhlo ministerstvo financií. Navyše, už od novembra 2011 zaviedla novinku na slovenskom trhu, keď klienti Wüstenrot stavebnej sporiteľne už nemusia uhradiť poplatok za uzatvorenie zmluvy hneď na začiatku sporenia. Tento si môžu rozložiť do šiestich rokov a uhradiť postupne po častiach, aj to vždy až ku koncu kalendárneho roka. Ešte viac to zvyšuje dostupnosť stavebného sporenia, a keďže už prvý vklad je celý úročený, má to pozitívny vplyv aj na vyššiu výnosnosť sporenia.

Uzavrieť, či neuzavrieť stavebné sporenie? Odpoveď je jasná
Bez ohľadu na to, či zákon o stavebnom sporení bude alebo nebude v blízkej dobe novelizovaný, tento spôsob sporenia a financovania bývania je nezastupiteľný v rámci celého spektra finančných produktov. Bez ohľadu na to, aká bude výška štátnej prémie v ďalšom roku, ešte vždy tento systém sporenia a následného čerpania úveru poskytuje také možnosti a garancie, ktoré inak, resp. inde nezískate. Spomeňme aspoň tie, ktorých význam rastie zvlášť v tejto turbulentnej dobe plnej neistoty:

  • Právny nárok na stavebný úver

    Znamená to, že včasným sporením si viete zabezpečiť výhodný stavebný úver aj so zárukou, že vám ho táto špecializovaná banková inštitúcia určite poskytne.

  • Garantovaný úrok a výšku splátky po celú dobu splatnosti úveru

    Vďaka tomu presne viete, že aj o 15 – 20 rokov (ak budete mať úver s takou dobou splatnosti) sa výška vašej splátky nezmení, i keď by finančné trhy podliehali výkyvom.

  • Stavebné sporenie je osvedčený uzavretý systém

    O jeho prednostiach a spoľahlivosti sa môžete presvedčiť aj v období krízy.

Z uvedených dôvodov má zmysel vložiť svoje financie i dôveru a predstavu o bývaní práve do stavebného sporenia. Či už zvažujete sporiť na vlastné bývanie, pre dieťa alebo „pre každý prípad“, či sa chcete „len zabezpečiť“ na horšie časy alebo splatiť drahý úver na byt/dom výhodnejším, stavebné sporenie je istota. Všetky uvedené výhody stavebného sporenia môžete plnohodnotne využívať. Kto ich ešte nepozná, mal by sa s nimi (vo vlastnom záujme) čo najskôr zoznámiť – radšej neskôr ako vôbec.

www.wustenrot.sk

debata chyba