Úspory nepatria na bežný účet. Pripravujete sa o úroky!

- inzercia - Aj keď skúsenosti Slovákov s investovaním z roka na rok narastajú, máme sa ešte čo učiť. Podľa štatistiky Poštovej banky až tretina zo všetkých vkladov v bankách je uložených na bankových produktoch s minimálnym úrokom. Úrokové sadzby na vybraných produktoch sú síce niekoľkonásobne vyššie, Slováci však naďalej nechávajú voľné peniaze zbytočne ležať na bežných účtoch.

29.11.2011 09:29
Dievča a peniaze
debata

Kde vaše peniaze zaručene zarobia?

Viazané vklady:

  • Najvyužívanejším viazaným produktom je termínovaný vklad
  • Obľúbené sú jednoročné, ale aj na dlhšie obdobie, napríklad tri roky
  • Oplatí sa naň vložiť peniaze, ktoré nebudete potrebovať dlhší čas
  • Ponúkajú spravidla vyššie úroky ako na neviazaných vkladoch

Výhody viazaného produktu
Termínované vklady sú vhodné pre sporiteľov, ktorí sú skôr konzervatívni a neradi sa púšťajú do veľkého investovania. Spomedzi tradičných sporiacich produktov ponúkajú v súčasnosti najvyššie úroky na trhu.

Nevýhody viazaného produktu
Peniaze by ste z nich nemali vyberať skôr, ako ste sa zaviazali. Môžete totiž prísť o časť nasporeného úroku a zaplatiť sankciu za predčasný výber.

Poštová banka - tabuľka

V súčasnosti sa úroky napríklad na trojročnom termínovanom vklade pohybujú až vo výške 3,8% ročne. Ak si na takto úročený termiňák vložíte tri tisícky, po troch rokoch získate na úroku viac ako 277 €. Keď ich budete držať na bežnom účte, nezarobia vám ani jedno euro.

Neviazané vklady

  • Najčastejšie neviazané vklady sú bežné alebo sporiace účty
  • Majú podobu samostatných účtov, prípadne akýchsi podúčtov k bežným účtom
  • Sporiace účty vás väčšinou motivujú sporiť si pravidelne každý mesiac
  • Každý mesiac si môžete odkladať toľko peňazí, koľko uznáte za vhodné

Výhody neviazaného produktu
Keďže peniaze nie sú uložené na konkrétne obdobie, vybrať a použiť ich môžete kedykoľvek.
Výber peňazí nebýva spoplatnený.

Nevýhody viazaného produktu
Úroky na bežných či sporiacich účtoch vás však zrejme veľmi nepotešia. Na sporiacich účtoch sa pohybujú okolo 2 percnet, pri bežných účtoch je úročenie ešte nižšie.

Zlatá stredná cesta

Hovoríte si, že pre vás by bol najlepší produkt „niekde medzi“ – so zaujímavým úrokom bez toho, aby ste mali peniaze viazané? Riešením je Neviazaný termínovaný vklad od Poštovej banky. Kombinuje to, po čom túžia všetci sporitelia – peniaze sa na ňom dobre zhodnocujú a sú po ruke rovnako, ako keby boli uložené na bežnom účte. Vložené peniaze sa úročia 2,5 percentami ročne a nasporenú sumu si môžete kedykoľvek vybrať bez sankčného poplatku a bez straty nasporeného úroku. Založenie a vedenie vkladu je zadarmo. Praktické je aj to, že Neviazaný termínovaný vklad vám otvoria v každej pobočke Poštovej banky a na každej pošte.

Poštová banka - tabuľka
debata chyba