Na termiňákoch sa už vôbec nemusíte viazať

- inzercia - Každý, kto sa rozhodne zveriť svoje úspory banke, očakáva čo najväčší zisk. Dnes sa núka veľa možností sporenia a každá z nich má svojich priaznivcov.

01.12.2011 08:05
Žena a peniaze
debata (1)

Čo by sme mali zohľadňovať pri výbere sporiacieho produktu?
Ľudia stále najviac reagujú na úrokovú sadzbu. Až následne sa zaujímajú o to, aký produkt túto úrokovú sadzbu ponúka. Pri výbere toho najlepšieho pre naše úspory by sme sa však nemali sústreďovať len na tento parameter. Dbať by sme mali aj na to, či chceme sporiť pravidelne po menších sumách alebo plánujeme investovať už ušetrené peniaze. Sporiaci produkt by mal zohľadňovať aj náš tzv. investičný horizont, čo znamená, ako dlho si chceme peniaze odkladať. Sporiť sa dá aj na bežnom účte, pri tom to spôsobe sporenia sa však vystavujeme riziku, že sa nám peniaze do konca mesiaca rozkotúľajú. Ak chceme mať istotu pravidelného sporenia, vhodný je niektorý zo sporiacich programov či sporiacich účtov. V prípadoch, že po peniazoch zaručene niekoľko mesiacov či rokov nesiahneme, je ideálny terminovaný účet.

Poštová banka - tabuľka

Na akých produktoch sporíme najviac?
Štatistiky potvrdzujú, že sme konzervatívny národ a v oblasti financií preferujeme klasické formy sporenia, teda terminované vklady. Peniaze si však zväčša neviažeme na dlhé obdobie, „pre istotu“ iba na jeden rok. Z toho vyplýva, že na jednej strane hľadáme produkty s vyšším úročením, na druhej strane myslíme aj na nepredvídateľné udalosti, ktoré nás môžu prinútiť po úsporách kedykoľvek siahnuť. Práve pre tieto obavy si odkladáme peniaze na bežných účtoch. Pripravujeme sa tým ale o nemalé sumy peňazí. V súčasnosti však už na trhu existuje produkt vhodný pre všetkých - neviazaný terminovaný vklad od Poštovej banky.

Čím je neviazaný termínovaný vklad výnimočný?
Tento produkt je jedinečnou kombináciou najlepších vlastností klasického termínovaného vkladu a bežného účtu. Na rozdiel od klasického „termiňáku“ peniaze nie sú v banke zhodnocované počas vopred dohodnutého obdobia, dĺžku sporenia si určujete vy. A aj vy sa rozhodujete, kedy si svoje úspory z neviazaného termínovaného vkladu vyberiete. Nasporená suma sa dá totiž vybrať kedykoľvek, bez sankčného poplatku. Na tomto type termínovaného vkladu navyše dostanete atraktívny až 2,5-% úrok. Tak ako aj pri bežnom účte, otvorenie aj vedenie vkladu je bezplatné.

Poštová banka - tabuľka
1 debata chyba