Prevencia pred plesňou na nohách

- inzercia - Nohy nás nosia celý deň a môžeme povedať, že aj celý život. Ako sa im za službu odvďačujeme? Zrejme nie tak, ako si zaslúžia. Takmer polovica Slovákov, dospelých aj detí, trpí nepríjemnými, dlhodobými a opakujúcimi sa ochoreniami, ktoré majú na svedomí plesne.

31.05.2012 08:07
Nohy na pláži
debata

Plesne na nás striehnu na verejných kúpaliskách, v krytých bazénoch, v saunách, telocvičniach, sprchách, ale aj v detských táboroch. Pre svoj život potrebujú teplo a vlhko. Výborne sa im darí všade tam, kde sa na dôvažok priveľmi nedbá na čistotu. Domov si ich môžete priniesť aj z návštevy u priateľov. Nepamätáte si, že by vám niečo dali? Stačí, ak ste si obuli papuče, ktoré si priamo pred vašimi očami veľkodušne vyzul pán domáci, alebo ste skočili do látkových papúč vyhradených pre návštevy. Odporúčame zobrať si nabudúce do kabelky niečo vlastné na prezutie. Lekári odhadujú, že až 40% ľudí trpí plesňovými ochoreniami. Preto neriskujte. Plesňami napadnuté nohy nielenže nepôsobia esteticky, ale sú zdrojom nekončiacich sa problémov.

Čisté a suché = zdravé
Základom protiplesňovej prevencie sú suché nohy. Po kúpeli ich treba dôkladne osušiť, najmä medzi prstami. Zdôrazňovať, že každý člen domácnosti má mať vlastnú rukavicu na umývanie i vlastný uterák, je azda zbytočné. Ak chcete mať zdravé nohy, dodržiavajte nasledovné odporúčania. Dbajte o to, aby ste si ich každý deň umyli, utreli do sucha, vzali si čisté ponožky a obuli si iné topánky. V žiadnom prípade nie tie, v ktorých ste chodili včera celý deň. Zaraďte do šatníka iba bavlnené ponožky a pančuchy. Na kúpaliskách, športoviskách, vo verejných sprchách a všade tam, kde sa pohybuje priveľa bosých nôh, noste šľapky. Aspoň dvakrát do týždňa dezinfikujte obuv špeciálnym sprejom. Našťastie, s praním ponožiek a pančúch nemusíte robiť zdĺhavé procedúry, aby ste mali istotu, že cudzopasníci očistu neprežijú. Ukázalo sa, že plesne hynú v normálnej práčke s použitím obyčajných práškov pri 60˚C.

Vhodný liek a starostlivosť
Po napadnutí plesňami nohy vyžadujú mimoriadnu starostlivosť. Ak sa plesne uchytia, nepočítajte s tým, že ochorenie samo ustúpi. Neliečená infekcia môže spôsobiť vážnejšie praskliny na koži a následne dochádza k závažnému bakteriálnemu zápalu.
Po kúpeli treba na postihnuté miesto naniesť lokálne antimykotikum, napríklad dermálny krém Canespor, a používať ho podľa odporúčania v príbalovom letáčiku – 1× denne pred spaním, a to aj po odznení akútnych príznakov. V liečbe sa odporúča pokračovať minimálne ešte dva týždne, aby sa zabránilo recidíve.

Prevencia – denne cesnak a cibuľu
Zvýšenie odolnosti organizmu voči plesňovým infekciám môžeme dosiahnuť pravidelným konzumovaním cesnaku, aspoň dva strúčiky za deň, a cibule, potravín s vyšším obsahom zinku, predovšetkým rýb, koreňovej zeleniny, orechov, ďalej zvýšenými dávkami vitamínu C a omega-3 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v listovej zelenine, sardinkách a orechoch. Nezaškodí obmedziť v jedálnom lístku potraviny s vysokým obsahom cukru. Ignorovať plesňové ochorenie nôh sa nevypláca. Niekedy signalizujú závažnejšie ochorenie.

Canespor
debata chyba