Prevencia pred plesňou na nohách

- inzercia - Naše nohy sú nesmierne namáhané. Odhaduje sa, že do päťdesiatky nimi človek nachodí viac ako trojnásobok obvodu zemegule. Ich súkolesie je také citlivé na každé narušenie rovnováhy, že naučiť sa znovu chodiť, čo i len po strate jedného palca, je časovo náročné podujatie. Palec má totiž zásadný význam z hľadiska rovnováhy tela a pohybu vpred.

02.07.2012 08:20
šlapky
debata

Práve preto nie je vôbec jedno čo si obúvame. Ak budete naďalej nosiť nevhodnú obuv, v ktorej sú prsty natlačené na seba, jedného dňa sa prsta, v ktorých sú jemné drobučké kostičky, poškodia.

Obuv s podpätkami, najmä vyššie ako päť centimetrov, sa neblaho odrazí na nohách a telesnom postoji. Vysoké opätky neumožňujú prstom vystrieť sa a celou plochou dosadať na zem. Takto sa poškodzujú priehlavkové kosti, skracujú lýtkové svaly a stláča spodná časť chrbta. Ani všetky sandále, i keď sú menej stiesňujúce, nemusia byť nohám dostatočnou oporou pri chodení po tvrdých povrchoch na veľké vzdialenosti.

Niekoľkohodinovým neprerušeným nosením nevzdušnej či uzavretej obuvi vzniká dokonalá živná pôda pre bakteriálne a plesňové nákazy. Potením sa nohy zaparia, a to môže viesť k infekciám, napríklad dermatofytóze (plesniam), ako aj k svrbeniu, zápachu, trhlinám, praskaniu až hnisaniu kože. Ak ste náchylný na plesňové nákazy a zapáchajú vám nohy, mali by ste nosiť ponožky z prírodných vlákien, pretože lepšie sajú pot.

Kde sa pleseň na nohách najviac vyskytuje?

  • Priestor medzi prstami
  • Nechty
  • Chodidlá
  • Chrbát nohy

Ak vaše nohy napadne plesňové ochorenie, je ho nutné ihneď začať liečiť. Dlhé vyčkávanie dáva plesniam možnosť napadnúť väčšie časti nohy, nechtov alebo dokonca ostatných častí tela. Preto je dôležité nohy dôkladne sledovať a v prípade infekcie začať liečbu antimykotickým liečivami napr. Canespor krém, ktorý sa používa 1× denne večer pred spaním na postihnuté miesta na nohe po dobu minimálne 2–3 týždňov. Krém sa dobre vstrebáva, nezapácha, nefarbí. Je bežne dostupný v lekárňach bez predpisu.

Canespor
debata chyba