Čo chytíte vo vode?

- inzercia - Kde je vhodnejšie sa kúpať? Na umelých kúpaliskách alebo v prírode?

04.09.2012 08:00
šlapky
debata

Príjemným ochladením počas horúčav letných dní je kúpanie na prírodných či umelých kúpaliskách.

Určite je ťažké porovnávať to. V prírodných vodných plochách je väčšia cirkulácia vody. Je tu menšie riziko nakazenia infekčnými chorobami, ktoré do vody prináša človek. Na umelých kúpaliskách je voda v bazénoch chlórovaná a väčšinou napojená na recirkuláciu.

Nie je síce známa žiadna epidémia, ktorá by sa preniesla vodou z prírodných plôch, ale ak sa vedľa vás kúpe človek, ktorý vylučuje choroboplodné zárodky, môžete sa nakaziť. To sa však môže stať kdekoľvek pri styku s človekom v inkubačnej lehote nejakého ochorenia.

Aké sú ďalšie riziká pri kúpaní?

Niektoré kožné ochorenia sa môžu preniesť priamo dotykom. Ak má človek otvorené poranenie pokožky, mikróby žijúce vo vode môžu spôsobiť hnisanie rany. Voda nie je teda pre týchto ľudí na verejné kúpanie vhodná.

Plesne nôh a kúpaliská!

Plesne nôh a nechtov sa neprenášajú vo vode, ale na priľahlých plochách. V našej populácii má množstvo ľudí plesňové ochorenie medzi prstami a na nechtoch. Ak našliapneme na schodík či dlaždicu s plesňou bosou nohou, ktorej pokožka je zmäknutá vodou alebo máme na nej nejaké poranenie, môžeme sa nakaziť.

Ako sa ochrániť?

Odporúča sa natrieť si doma po kúpaní nohy preventívne protiplesňovým prípravkom napr. Canespor, ktorý so svojim širokospektrálnym účinkom preniká ku kvasinkám, plesniam a iným hubám. Liečivo Bifonazol, ktoré uvedené antimykotikum obsahuje, dobre preniká do kožných vrstiev, ktoré sú postihnuté infekciou a usmrcuje pôvodcov nákazy. Nebodaj si to odniesli aj nechty? Pri postihnutí nechtov máme na pomoc sadu Canespor, ktorá v dvojfázovej liečbe pomôže zbaviť sa plesne nechtov. V prvej fáze aplikujeme Canespor sadu na odstránenie nechtu a v druhej fáze Canespor krém na doliečenie nechtu počas jeho rastu. Celková doba liečby môže byť 8 i viac týždňov.

Ak sa vám mykóza zatiaľ vyhýba, dodržujte všetky odporúčané preventívne opatrenia a pokiaľ je to možné si nohy občas preventívne namočte aspoň do octovej vody.

debata chyba