Sex, mníšky, kominári a rakovina

- inzercia - Ako spolu vyššie menované súvisí? To sa dozviete v článku mapujúcom históriu liečby rakoviny.

23.10.2012 08:13
Ovosan - mníška
debata

Rakovina ohrozuje ľudstvo od nepamäti a ľudia sa ju od nepamäti pokúšajú liečiť. Hippokratos jej dal meno a už v staroveku sa rakovinu pokúšali liečiť chirurgickým spôsobom. V priebehu renesancie sa znalosti o ľudskom tele značne rozšírili, veľký posun v skúmaniu tejto choroby však prinieslo až 19. a 20. storočie. A práve udalosti v období novoveku nám prinášajú aj vysvetlenie, ako spolu súvisia rakovina, sex, mníšky a kominári…

Vynález mikroskopu
Vynález mikroskopu stál v 19. storočí za vznikom celkom novej vedy, a to bunečnej patológie. V liečbe rakoviny sa jednalo o vynález, ktorý celkom zmenil prístup k tomuto ochoreniu . Zakladateľom novej vednej disciplíny bol Rudolf Virchow, ktorý sa pustil do vedeckého skúmania rakoviny a s pomocou mikroskopu určoval, či sa chirurgom podarilo nádor z tela vyňať celý alebo nie. V tomto storočí medicínu obohatila aj ďalšia užitočná novinka, a to anestézia. Čo naozaj ocenili nielen chorí ale aj lekári.

Mníšky a rakovina krčka maternice
Napriek tomu, že rakovina nie je nákazlivá, existuje i tu výnimka – rakovina krčka maternice, ktorá sa šíri pohlavným stykom, ktorým sa prenáša papilomavírus. Za týmto zistením stálo pozorovanie talianskych mníšok. Tie takmer netrpeli rakovinou krčka maternice a samy si dali do súvislosti sexuálny život s šírením tohto ochorenia. Týmto pozorovaním sa rádové sestry významnou mierou zasadili o zaujímavé poznatky vo výskume rakoviny.

Karcinogénne účinky sadzí a spalín
Už v 18. storočí prišli naši predkovia takisto na súvislosť medzi fajčením tabaku a rakovinou pľúc. Bohužiaľ, ani behom viac ako dvoch storočí sme sa z tohto poznatku nijako nepoučili a fajčeniu stále holduje veľké množstvo ľudí. Rakovinu však vyvoláva celý rad ďalších karcinogénov, medzi inými aj obyčajné sadze. Za týmto objavom hľadajme londýnskych kominárov, z ktorých mnohí trpeli rakovinou miešku, pod ktorým sa im kvôli nedostatočnej hygiene hromadili sadze.

Chemoterapia – sekundárny dopad vojny
Zdravotníci v americkej armáde si všimli, že množstvo bielych krviniek vojakov vystavených yperitu bolo znížené. Ich štúdia zaujala širokú lekársku obec a napokon viedla k využitiu podobných chemikálií pre liečbu rakoviny – v roku 1942 sa tak zrodila chemoterapia, ktorú lekári používajú k liečbe rakoviny dodnes. Ťažko odhadnúť, kedy a či sa ľudstvo dočká vytúženého účinného univerzálneho li­eku.

Za všetkým hľadaj imunitu
Dnes sa vedci zhodujú, že spoločným menovateľom tejto zákernej choroby je i znížená protinádorová imunita, ktorá umožní patogénnym bunkám nekontrolovateľné bujnenie – vznik rakoviny. Kým je imunitný systém človeka silný a v poriadku, postará sa sám o narušené bunky, ktoré včas a bez následku zlikviduje. Keď však imunitu oslabíme napríklad dlhodobým stresom, nesprávnou životosprávou alebo iným vonkajším vplyvom, môže bohužiaľ dôjsť k ochoreniu.

Ovosan – nádej pre chorých
Ovosan je výživový doplnok určený pre prirodzené posilnenie imunity alebo ako podporný preparát v boji s rakovinou. Predstavuje veľkú nádej v boji s onkologickými ochoreniami a recidívami nádorových chorôb.
Jedná sa o prírodný prípravok obsahujúci zmes biologicky aktívnych fosfolipidov BAF®. Prirodzenou cestou naštartuje imunitný systém pacienta, ktorý vyhľadá narušené bunky, zničí ich a postihnutým miestam pomôže v ich regenerácii. Ovosan nie je návykový a nemá žiadne vedľajšie účinky.
Ako jednu z účinných látok prípravok využíva biologicky aktívny fosfolipid PNAE. Už v roku 1982 bol v Československej akadémii vied zahájený výskum nádejnej substancie z kuracích embryí. Výsledkom mnohoročného výskumu vedcov bol patent ether-fosfolipidu PNAE s protinádorovým a preventívnym účinkom. Ovosan posilňuje šance nemocného v boji s rakovinou.

Viacej infomácií tu

debata chyba