Euroval je pripravený pomôcť Portugalsku

Európsky fond finančnej stability (EFSF) je pripravený v prípade nutnosti pomôcť Portugalsku. V rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka La Tribune to povedal šéf fondu Klaus Regling.

03.04.2011 12:47
peniaze, mince, bankovky, banka, účet, úspory,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Po tom, ako portugalský premiér rezignoval, pretože sa mu nepodarilo v parlamente presadiť nový balíček úsporných opatrení, sa krajina považuje za ďalšieho kandidáta pre poskytnutie medzinárodnej pomoci po Grécku a Írsku. „Portugalsko žije vnútorným politickým sporom. Uvidíme, či o pomoc požiadajú alebo nie. Ak o ňu požiadajú, sme pripravení,“ povedal Regling pre denník La Tribune.

Šéf EFSF sa zároveň vyjadril aj k tomu, že Írsko vo štvrtok oznámilo, že potrebuje dodatočných 24 mld. eur na rekapitalizáciu svojho bankového sektora. Redling uviedol, že suma 35 mld. eur, ktorá sa v rámci programu pomoci Dublinu vyčlenila pre írsky bankový sektor, by mala byť dostatočná.

„Tieto peniaze sú k dispozícii. Pokiaľ sme v tomto limite, program je udržateľný,“ konštatoval. Dodal pritom, že odmieta názor, že súkromní veritelia by sa mali podieľať na reštrukturalizácii írskeho dlhu. „Prechádzame osobitne náročným obdobím, hlavne pokiaľ ide o Grécko, Írsko a Portugalsko. Ale ak sa pozriete na eurozónu ako celok, dostali sme sa za určitú hranicu. Euro ako také už nie je spochybňované,“ dodal šéf EFSF.

debata chyba