Robin Food

KOMENTÁR: Daň Robina Hooda. Takto nazvali v Maďarsku pripravovanú extra daň pre energetické firmy. Má bohatým brať (terčom je MOL) a chudobným dávať (príspevkami na predražené vykurovanie). Robert Fico má to šťastie, že žiadnu extra daň nepotrebuje. Aj bez nej sa môže hrať na Robina Hooda. A rozdávať "sociálne balíčky".

02.07.2008 07:00
Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata

Väčšinu z toho, čo v utorok ponúkla Koaličná rada, môžeme len privítať. Národný majetok (resp. jeho torzo) sa nebude privatizovať. Rozpočet 2009 bude ešte úspornejší ako ten posledný. A popritom bude vláda rozbaľovať „sociálne programy“. Dôchodky sa zvýšia už v januári, v čase prechodu na euro. Čo je dobrý nápad. Zmenši sa tým nepríjemne veľký rozdiel medzi platmi a penziami. Oceniť sa dá aj zvýšenie prídavkov na deti o 100 korún.

Vláda túto položku roky zanedbávala – napriek silným rečiam o podpore rodín s deťmi. Aj keď prezieravejšie by bolo presunúť túto sumu do daňového bonusu (aby sa neprepila v rómskych osadách). Sympatická je aj podpora pre invalidov. Naopak, dosť pochybne vyzerajú 25-tisícové príspevky na druhé a tretie dieťa (Mečiar to vymyslel, ale nedomyslel). A trináste dôchodky, ktoré ani Sociálna poisťovňa, ani vláda dlho neutiahnu…

Robert Fico aj tento rok pri delení peňazí nasadil starý osvedčený trik. Tvári sa, že vo veľkom štýle napĺňa sľuby a „sociálne programy“. V skutočnosti však robí len to, čo by pod dozorom Mikloša robila Radičová. Drží pravicovo nastavený systém, nič nemení, nevymýšľa, nerozdáva. Robí len tri veci: valorizuje, valorizuje, valorizuje. Dôchodky, prídavky, podpory… Opatrne, nesmelo, hlboko pod prahom svojich sľubov. A tvári sa pritom ako Robin Hood.

A celkom úspešne. Skromnými, ale bohato zdobenými „balíčkami“ nikomu neubližuje. Ani voličom, ani ekonomike. …len Dzurindovi, ktorý už druhý rok bezcieľne leží v zákopoch. A márne čaká na pohyb súpera.

debata chyba