Kameň pre Harabina

KOMENTÁR: Škandál Štefana Harabina má neuveriteľný priebeh. Podpredseda vlády a minister spravodlivosti bol usvedčený zo stykov s albánskym zločincom a... A nič. S výnimkou Lipšica k tomu nikto nič nepovedal. KDH je ticho. SDKÚ spí... Znie to úboho a smutne, ale Fico vlastne nemá na koho reagovať. Napriek tomu, že všetky podozrenia sa rýchlo potvrdili. Dnes už majú ostrý, čiernobiely kontrast...

15.07.2008 07:36
Štefan Harabin Foto:
Štefan Harabin.
debata

Malé zhrnutie: Harabin vôbec nepoprel priateľský telefonát s albánskym zločincom. Ani nemohol. Televízii Markíza sa ozval svedok, ktorý Harabina opakovane videl v spoločnosti stíhaného Bakiho Sadikiho. Kosovského Albánca, ktorého švajčiarska polícia považovala za hlavu medzinárodného drogového kartelu. Navyše, prokuratúra potvrdila, že mala so sudcom Harabinom problém – pre jeho pochybné styky.

Čo si myslíte o kontaktoch Harabina s Albáncom Sadikim?

Harabinov škandál opäť odkrýva biedu Ficovej koalície. A jej mizerný charakter. Keby sa niečo podobné stalo za bývalej vlády, minimálne dve koaličné strany by spustili krik. A vynútili by si prinajmenšom mimoriadnu Koaličnú radu. Iste, Dzurinda by asi zahral mŕtveho chrobáka (ako to mal vo zvyku), ale… Aspoň NIEKTO z vlády by sa ozval. A ohradil. Vo Ficovej vláde sa zásadne neozýva NIKTO. Aj keď, v konečnom dôsledku je to pochopiteľné. Kto by to spravil… Mečiar? Slota? Kto z nich by mohol po Harabinovi prvý hodiť kameňom?

Nech je Harabinov škandál akokoľvek nechutný a obludný, Fico nie je vystavený žiadnemu politickému tlaku. Má celkom voľné ruky. A naplno to využíva. Harabina ani nepodržal, ani nepotopil. Len sa mlčky prizerá. A čaká. Fico totiž vie to, čo verejnosť len tuší: Harabin už (zrejme) dlho ministrom nebude. Na jeseň chce vstúpiť do hry o predsedu Najvyššieho súdu…

Predseda vlády zjavne vymenil zásady za kalkulačku. Škoda. Ak existuje situácia, v ktorej sa premiér musí zohnúť po kameň – a „zakročiť do 24 hodín“ – tak je to práve táto.

Pardon, bola…

debata chyba