Diaľničný buldozér Smeru

KOMENTÁR: Stavanie diaľnic je priorita. Zdá sa však, že pre vládu Roberta Fica stojí dokonca nad právami bežného človeka voliča. Svedčí o tom spôsob, akým vládny Smer presadil rozšírenie zákona o mimoriadnych opatreniach pri stavaní diaľnic. Minister dopravy Ľubomír Vážny presadil kontroverzný zákon o "jednorazových mimoriadnych opatreniach" pred rokom. Išlo vraj o ojedinelosť len pre súkromné úseky.

18.07.2008 11:40
Diaľnica, kamión Foto:
Diaľnica, kamión
debata

Ešte sa zákon ani nezačal poriadne používať a Ústavný súd nestačil posúdiť jeho súlad s ústavou, minister Vážny už navrhol mimoriadne opatrenia rozšíriť na ďalšie stovky kilometrov. Aby sa predišlo zložitým debatám v koalícii či s občanmi, vláda sa uchýlila k neuveriteľnému kroku. Presadiť rozšírenie nenápadne.

Využila úplne iný zákon o bezpečnosti na cestách z dielne ministra Roberta Kaliňáka. Do debaty o tom, či jazdiť po cestách s rozsvietenými svetlami, zimnými pneumatikami, alebo či dávať vodičom hazardérom pokuty 40-tisíc, poslanec Smeru Peter Pelegrini zamiešal drobné návrhy. A mimoriadne opatrenia pri výstavbe rozšíril do ďalších regiónov – na ďalších 300 kilometrov diaľnic. A do diaľničnej mapy nakreslil dve úplne nové cesty, o ktorých odborníci ani nechyrujú. Jedna ide do rodiska premiéra Roberta Fica  – Topoľčian. Druhá  vychádza z bydliska ministra dopravy Ľubomíra Vážneho – Banskej Bystrice.

Týmto krokom však vláda jasne naznačila, že pokiaľ si zmyslí stavať diaľnice, nezastaví ju nič. Ani ústava, ani občania, ani lesť. Premiér Fico oznámil svojim rodákom, že im vybavil novú rýchlostnú cestu z Nitry do Topoľčian. Nepovedal im však, že poslanci jeho strany poslali do záhrad buldozéry aj bez ich súhlasu.

Súčasne sa ukázalo, že diaľničný program je handra, ktorá sa prispôsobí chutiam politikov. Treba dúfať, že premiér v rámci rastu svojho regionálneho ega nevyhlási súťaž pre ministrov – nakresli si každý svoju rýchlostnú cestu alebo diaľnicu na mape Slovenska. Diaľničná mapa totiž nie je hra, ale program v hodnote desiatok miliárd korún, ktoré zaplatia všetci občania.

debata chyba