Sociálni za každú cenu

KOMENTÁR: Vianočné príspevky viacerým, viac peňazí pre VÚC – na sociálne účely, ale aj vyššia minimálna mzda. Také je posolstvo Roberta Fica a Viery Tomanovej. Premiér a ministerka len tak oplývali štedrosťou.

08.08.2008 06:54
Tomanová, Fico Foto:
Premiér Robert Fico s ministerkou prácou Vierou Tomanovou
debata

A to aj napriek tomu, že na ceste k splneniu štvrtko­vých sľubov vláda pravdepodobne poruší vlastné záväzky z minulosti. V minulom roku totiž prijala zákon, podľa ktorého sa mala upravovať minimálna mzda v prípade, keby sa odborári nedohodli so zamestnávateľmi. Čo sa stalo. Podľa tých pravidiel by minimálna mzda mala byť 8 690 korún. Premiér Fico by však chcel viac. Zdá sa, že je pre to ochotný urobiť všetko.

Sociálny balíček vlády obsahuje aj veľa ďalších opatrení. Fakt, že zvýšia výdavky štátu v tejto sfére o takmer 4 miliardy korún oproti pôvodným plánom, vládu netrápi. Zatiaľ na to zjavne má. Práve tento prístup odkrýva najväčšie slabiny tejto vládnej koalície. Smer zjavne nemyslí na to, čo sa skrýva za horizontom volebného obdobia. Populisticky rozdáva peniaze namiesto systémových opatrení…

Lenže štátna pokladnica má svoje dno. A Slovensko záväzky v Európe. Pravidlo je teda  jednoduché: Tomanovej rezort môže rozdávať len toľko, koľko ostatné ušetria. Lebo príjmy štátu sa nedajú nafúknuť tak ľahko ako balónik na jarmoku. Sociálne cítenie však hranice nepozná…

Predseda vlády má svoj kabinet pevne v rukách. Len ťažko sa nájde minister, ktorý by mu odporoval. A preto má ministerka práce šťastie, že práve na jej rezorte si Robert Fico buduje imidž sociálneho premiéra. Čo na tom, že sa vezmú peniaze rezortom, ktoré ich potrebujú viac? Prečo by vláda odstraňovala príčiny, ak môže zakrývať následky… Na vianočné dôchodky sa financie jednoducho nájsť musia. Aj keby sa malo ubrať učiteľom.

Fakt, že Smer neplní všetky svoje sľuby, nie je nijakou novinkou (zníženie DPH na pohonné hmoty, platby štátu za poistencov vo výške 5 percent, … Pre budúce rozpočty Slovenska by nebolo nijakou tragédiou, keby vláda naraz nenaplnila ani vo štvrtok avizovaný sociálny balík.

debata chyba