Sociálne výstrelky

KOMENTÁR: Matka ako zamestnanie? Prečo nie. Zvýšenie rodičovského príspevku na úroveň minimálnej mzdy (očistenej od odvodov), to je predstava ministerky Tomanovej. Šľachetné opatrenie by mnohým rodinám určite pomohlo. Navyše byť matkou je často náročnejšie ako práca na plný úväzok. Aj keď to ministerka Tomanová nepovedala rovno, to, čo dostávajú rodičia na materskej teraz, sa sotva rovná almužne.

27.08.2008 08:59
Tomanová Foto:
Ministerka práce Viera Tomanová
debata

Rezort práce však neprezradil, koľko by zvýšenie „materskej“ stálo štát. Podľa prepočtov Pravdy má ísť o viac ako päť miliárd korún (16,6 milióna €). Čo je vzhľadom na možnosti rozpočtu príliš veľa. Navyše ministerstvo nepovedalo, ako tento krok pomôže pôrodnosti, či koľko rodín s deťmi vytiahne spod hranice chudoby. Na mieste je aj pochybnosť, že práve tie tri tisícky (približne o toľko sa má príspevok zvýšiť) budú lákať húfy žien k materstvu. Aj preto znie toto opatrenie skôr ako kanadský žart.

Za návrhmi ministerky Tomanovej treba vidieť skôr politickú kalkuláciu ako prácu expertov či dlhé, dôkladné a najmä odborné zvažovanie dosahov. Príznačné je, že vyššie príspevky poputujú na účty rodičom až v roku 2010 (ak návrh prejde v nezmenenej podobe). Čo nie je ani pol roka pred plánovanými voľbami. Náhoda? Ťažko. Viera Tomanová dobre vie, že štát by nemohol byť takto štedrý dlho. Ak aj zabudne, radi jej to vždy pripomenú počiatkovci.

Slovenská vláda sa tak v niečom začína podobať na tie vo zvyšku Európy. Len čo sa prehupla do druhej polovice v úrade, rozdáva. Po 11-miliardovom (365,13 milóna €) sociálnom balíčku prišlo včera ministerstvo práce s ďalšími veľkolepými nápadmi. Väčšina z nich asi prejde, aj keby si mali ostatní ministri uťahovať opasky. Fico si totiž z Tomanovej rezortu urobil vlajkovú loď. Navyše euro sa nezadržateľne blíži. A to je dobrá výhovorka na každé zvyšovanie dávok.

Ficova vláda má dostatočnú podporu aj peniaze na to, aby presadila užitočné zmeny v rodinnej či sociálnej oblasti. Zatiaľ však robí iba politiku.

debata chyba