Krízové časy

GLOSA: Mrazivý dych finančnej krízy sa pomaly blíži. Francúzsko a Belgicko včera zachraňovali vzdialenú matku slovenskej banky Dexia. Ľudia, ktorí majú v tejto inštitúcii svoje peniaze, zatiaľ nemusia mať strach. Nielen preto, lebo to vyhlásil guvernér NBS Šramko. Ale najmä preto, že bankový sektor v tejto krajine je roky pomerne prísne regulovaný a strážený.

01.10.2008 09:39
Akcie, burza, Wall Street, finančná kríza Foto:
Ilustračné foto
debata

Slovenská Dexia je od tej francúzsko – belgickej takmer nezávislá. A vláda garantuje vklady občanov do výšky 20-tisíc eur (602 520 korún). Predstava, že zahraniční investori a bankári začnú zo Slovenska odnášať peniaze v kufríkoch, je smiešna a nereálna.

Neznamená to však, že kríza sa pod Tatry nedostane. Naopak. Slovensko nežije v izolovanej orechovej škrupine, ktorá by ho chránila pred zlým svetom. Krajina je súčasťou globálneho hospodárstva a čoskoro členom eurozóny. Šírenie nákazy nezastaví ani húfne vyberanie peňazí z bánk, ani uzatváranie krajiny pred svetom (čo je v podstate nemožné).

Navyše takmer 90 percent vývozu smeruje do vyspelých štátov západu (EÚ, USA, Japonsko). Čiže na územia, odkiaľ sa „infekcia“ šíri. Pravdepodobne však nespôsobí hromadný krach bánk a poisťovní ako v Spojených štátoch. Oveľa viac poškodí veľkých výrobcov, ich dodávateľov, a teda aj zamestnancov. Panika však zatiaľ nie je namieste. Povedať, kedy presne a v akom rozsahu bude krajina zasiahnutá, by dnes nedokázal ani Nostradamus.

debata chyba