Duray provokatér

GLOSA: Arogancia Duraya a zhovievavé mlčanie Csákyho opäť veľmi názorne ukázali, ako neuveriteľne sa poslanecká imunita zvrhla. Zo starej výsady, ktorá mala poslancov chrániť pred šibenicou, sa stal rozmar. Hlúpy rozmar, s ktorým nedokážu bojovať ani poslanci, ani ich strany. Predseda SMK sa zmohol len na neškodné "sorry".

14.10.2008 07:00
Pál Csáky, Miklós Duray Foto:
Pál Csáky (vľavo) a Miklós Duray počas VIII. kongresu SMK.
debata

Parlament je v tejto situácii bezmocný. Pretože Duray sa kedykoľvek dokáže zhodnúť so Slotom, že imunita je úžasná vec. Dokonca aj tá priestupková, ktorá opilcom umožňuje zakryť stopy. A zatajiť vlastný dych…

Inak, keď Duraya prvýkrát chytili pripitého za volantom, sľuboval, že to už neurobí. Teda že už nebude odmietať dychovú skúšku, zbabelo (a pritom arogantne) prikrčený za imunitou. Nakoniec však opäť podľahol pokušeniu. A zaprel nielen svoju fľašu, ale aj svoju česť. Rovnako ako Duray sa správa aj Národná rada. Tiež zapiera svoje vlastné sľuby…

Čo sa s tým dá robiť?

Nič.

Parlament je v tejto veci beznádejne zaseknutý. V istom zmysle tým však ide sám proti sebe. Ak sa mu nepodarí imunitu včas obmedziť, vystaví sa riziku, že jedného dňa ju populisti zrušia celkom. Vrátane starej (a opodstatnenej) imunity pred trestným stíhaním a väzbou. Čo by bol zas opačný extrém. Pretože vo vláde sa kedykoľvek môže objaviť cvok, ktorý sa rozhodne opozíciu (alebo "Maďarov“) ubytovať v Leopoldove. V súlade s ústavou. A podhodenými "dôkazmi“.

Jeden z takýchto bláznov, ktorých lákajú najmä tí zo zátvorky, dokonca pravidelne sedáva na Koaličnej rade. A (Durayovu) imunitu chráni len preto, že ešte nebol pripustený do vlády.

debata chyba