Čenkovej deti

GLOSA: Všeličo sa za sto rokov zmenilo, ale Čenkové zostávajú. Hoci dnes už svoje deti nepredávajú, ako tá od Fraňa Kráľa, dávajú ich do detských domovov či Hniezd záchrany. Lebo sa o ne nevedia postarať. A to zaráža. Keď sa matky zbavujú svojich detí, niečo nie je v spoločnosti v poriadku.

18.11.2008 10:12
Novorodenec Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Iste, v prvom rade ide o zlyhanie rodičov. Deti, to je síce veľká radosť (najmä na úplnom začiatku), ale predovšetkým je to zodpovednosť. Tam, kde sa narodí štvrté a piate, hoci rodina nemá isté bývanie a peniaze na obživu, o zodpovednom správaní ťažko hovoriť.

Lenže súdiť a odsudzovať vie každý. Spoločnosť, ktorá sa považuje za vyspelú a sociálnu, musí počítať aj s takýmito prípadmi. Ľudia sú rôzni. Nie všetci vedia uvažovať a predvídať, nie každý si uvedomuje možné dôsledky svojho správania. Úlohou spoločnosti je naučiť ich to. Premyslenou osvetou.

Aby chudobná žena nerodila ako slivka, treba partnerov naučiť používať antikoncepciu. Prípadne im na ňu aj prispieť, keď sa inak nedá. Ak rodina nevie vychádzať s peniazmi, treba ju v tom tiež zaškoliť. Takáto sociálna práca na Slovensku stále chýba. To by mohlo byť výzvou pre súčasnú sociálnu vládu. Peňažné príspevky všetko neriešia.

debata chyba