Pranostiky zlyhali, zase sneží

STĹPČEK Mariána Geišberga: Keď si myslíte, že ste v predstihu a máte všetko pod kontrolou, nemusí to byť tak, ale naopak. Čas je pojem relatívny. Ako povedal Werich. Na novú sekundu nadväzuje nová sekunda, nová minúta, nový deň, nový týždeň, mesiac, rok, století (aby sa to rýmovalo).

18.11.2008 14:45
Marián Geišberg Foto: ,
Herec Marián Geišberg.
debata

To letí, to letí…

Čas si vymysleli ľudia, aby vedeli odkedy, dokedy a čo za to. Sú síce oporné body v kalendári, ktoré sú oporné preto, že sa v nich každoročne opakuje to isté, takže ľudia si spravili deň, keď môžu napríklad povedať, že Martin prišiel na bielom koni. V ten deň padá sneh. Spravidla prvýkrát v roku. Počasie formuje náš čas. Ale tento rok sa tak nestalo.

Jeden z mojich synov sa volá Martin. Niežeby som ich mal veľa, mám iba dvoch, ale dobre to znie: Jeden z mojich synov. Pretože na Martina nepadal sneh, dostal od známych SMS: „Posral si to, ale dalo sa to čakať.“ Možno tým mysleli, že si vymenili letné pneumatiky za zimné a mali pocit, že zbytočne. Nečakám na pranostiku, vymieňam si pneumatiky skôr. Som v predstihu a mám všetko pod kontrolou. Som človek opatrný. Možno preto mám iba dvoch synov.

Vyrazili sme do hôr. Neprístupné miesto. Autom sa dá prísť dosť blízko k chalupe, keď ste v predstihu a máte všetko pod kontrolou. Martin na bielom koni zlyhal. Dá sa ísť dosť blízko, nijaké obavy, zimné pneumatiky navyše umožnia elegantnú ľahkosť v rozhodovaní. To, že nevieme, ako sa rozhodneme v budúcnosti, nás robí slobodnými.

Ale úplne mimo času, mimo pranostiky napadol sneh. Šmýka sa, auto bude ťahať traktor. Nestihnem prísť dolu, nedostanem sa k počítaču, nestihnem článok v Pravde. Zlyhal som. A to som bol v predstihu a všetko som mal pod kontrolou. Zavolám priateľa s džípom. Možno on prejde a noviny s novým formátom dostanú článok, v ktorom sa čitatelia dozvedia, čo som ja za formát. Ako som v predstihu a ako mám všetko pod kontrolou.

A vy? Na čo sa spoliehate? Na čas? Pozor na nečas. V duši, vo vzťahoch a hlavne v počasí. Vo všetkých týchto veciach totiž môže z ničoho nič nasnežiť. A nepomôžu ani pneumatiky ISTOTY. Veď aj ten 17. november sa ukazoval bezpečne.

debata chyba