Dovolenka s cestovkou Štát

KOMENTÁR: Ak niekto sníva o luxusnej exotickej dovolenke a jeho peňaženka je rázne proti, riešenie je jednoduché. Stačí, ak je štátnym úradníkom a ušetrí oveľa viac ako pri last minute.

19.11.2008 07:03
dovolenka, prázdniny, palma, exotika Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hoci premiér Robert Fico po tom, čo si zopár poslancov urobilo výlet do Juhoafrickej republiky, vydal príkaz na cestách šetriť, ešte stále existujú výnimky.

Cestovku za štátne si z Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo urobil jeho šéf Peter Lukáč – nominant Smeru.. Ten, napriek premiérovmu príkazu za prvý polrok tohto roka precestoval vyše 700-tisíc korún. Pravidelne každý mesiac, väčšinou exoticky.

Týždeň nadväzovania spolupráce s Čínou (pod jeho vedením) stál občanov 200-tisíc. Za pol roka si stihol pozrieť ešte Kubu, Vietnam, Nový Zéland, Francúzsko a Rusko. Sem-tam sa zviezol aj so svojou podriadenou. Miernejšie sa nesprával ani v minulom roku. Konkrétne výsledky ciest však úrad nezverejnil. Pre Fica je však nepredstaviteľné (ako sa vyjadril cez svoju hovorkyňu), aby osobne kontroloval každého vyššieho úradníka.

Štátna kasa bola vždy veľkým lákadlom a mnohí si z nej robili a robia sponzora. Ak to praskne, odvolajú sa na nadväzovanie kontaktov, ale na hlásenie zo „služobky“ pozabudnú. S kým, ako, kedy, kde, za koľko a čo z toho? To sa občan, z peňazí ktorého to bolo zaplatené, nedozvie. Nadväzovali vzťahy s úradníkmi v úradoch alebo s dievčinami v baroch? Ak chce Fico šetriť, mal by to nielen prikázať, ale aj skontrolovať.

Príkladov šetrenia už bolo mnoho. Exprezident Schuster rád cestoval do Košíc vlakom namiesto lietadla. Na prvý pohľad lacnejšie. No bol to špeciálny vlak s mnohonásobne vyšším počtom ochrankárov a policajtov ako v lietadle. No vyzeralo to ľudovo.

Politik však viac asi nepotrebuje. Podstatné je, ako to vyzerá. Ak dokáže viditeľne trochu ušetriť, môže zároveň omnoho viac neviditeľne míňať.

debata chyba