Zdražovanie za Fica

KONEČNE Martina Hrica: Za socializmu sa vravelo, ak vláda zdražie národu pivo, do roka padne. A raz to dokonca aj vyšlo. Po privatizácii si vlády mädlili ruky: "Vláda už nič zdražovať nebude, nič nemá. Už budú zdražovať len pivovary. A tie nech padnú, vezmi ich čert." Tak padali aj pivovary. Skúpili ich zahraničné monopoly. A tie už veru nepadnú. Vlády nám padali aj naďalej. Našťastie, zväčša po riadnych voľbách.

19.11.2008 17:49
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Čo je normálne. Fico v opozícii chodil s nákupným vozíkom a demonštroval, ako za Dzurindu zdraželi potraviny. Ten oponoval, že ceny určuje trh, výrobcovia a predajcovia. Dnes si vymenili pozície aj argumenty. Fico má tú smolu, že celosvetová potravinová kríza sa za jeho vlády prehĺbila. Treba uznať, že vlády v trhovom mechanizme majú pramálo nástrojov, ako ovplyvniť mzdy a ceny.

Lenže – ak vlády necítia ani najmenšiu zodpovednosť za vývoj ekonomiky, cien a platov, načo je taká vláda vlastne potrebná? Doprivatizujme súdy, políciu, ministerstvá a náklady na parlament, vládu si môžeme ušetriť. Paradoxom pritom je, že každý Ficov pokus o pribrzdenie cien vyvoláva búrku nevôle. Nie u voličov, to by sa mu prejavilo na preferenciách ináč.

debata chyba