Účinné, no dočasné

MYSLÍM SI: Noviny majú informovať. A politici majú možnosť reagovať, hoci aj súdnou cestou. Niet však dôvodu, prečo by mali novinárov označovať za idiotov a spájať akékoľvek noviny s "extrémnou pravicou a polofašistickými stranami v Maďarsku".

20.11.2008 10:41
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Zhodou okolností vláda pripravuje novelu Trestného zákona, v ktorej chce prísnejšie trestať prejavy extrémizmu. Premiérove výroky na adresu novinárov už extrémizmus pripomínajú – akurát nesmeruje k národnosti či rase, ale k určitému povolaniu. Vyvolávanie nenávisti kohokoľvek ku komukoľvek je však za každých okolností nebezpečné. Tým skôr, ak sa ho dopúšťa ústavný činiteľ.

Núka sa otázka, prečo vlastne premiér siaha po ostrých a v tomto prípade aj lživých výpadoch proti médiám? Načo to potrebuje politik s takou vysokou podporou verejnosti? Na koho je napojený? Možno na obavu, že dobré časy vrcholia a nemusia trvať dlho. A na ťažšie chvíle je dobré mať pripraveného vinníka. Rovnako ako je pre politika výhodné odstaviť hoci aj faulom noviny ako nástroj verejnej kontroly.

Povedané slovami klasika – aké primitívne, ale aké účinné. A najmä – aké dočasné!

debata chyba