V akom znamení ste narodení?

O tom, že život je jednoduchší, ako si mnohí myslíme, ma presvedčil britský psychológ Tim Randi. Vlastnoručne objasnil podstatu neuveriteľných zákrokov filipínskych „chirurgov“ a bezostyšne pobral svojim divákom aj onakvejšie ilúzie.

21.11.2008 11:53
debata

Napríklad si zapísal nacionálie asi dvadsiatich dobrovoľníkov a po dvojdňovej „príprave“ pred nich predstúpil s horoskopmi zameranými na povahovú charakteristiku každého respondenta. Len čo všetci dostali ten svoj, v učebni nastalo očividné vzrušenie spojené s bezhraničným údivom.

Na Randiho otázku, kto z prítomných má o presnosti charakteristiky aspoň malé pochybnosti, sa váhavo prihlásili tuším dvaja. Ostatní neprestávali žasnúť. Potom prišiel pokyn, aby každý podal svoj horoskop sediacemu za ním a tí z poslednej lavice ho doniesli dopredu. Opäť nastal šum, a väčší ako predtým. Plaché úsmevy korešpondovali s rozpakmi i zahanbením. Všetky tie nepochopiteľne presné charakteristiky vypracované „podľa hviezd“ boli totiž navlas rovnaké.

Áno, mnohí z nás si uvedomujú, že v podobných prípadoch sú a dokonca chcú byť podvádzaní, len nech výsledok svedčí v ich prospech. A tak sa ochotne obraciame na jasnovidcov, mágov, numerológov, neváhame utratiť nemalé peniaze za napätie pri kyvadielku, pýtame sa anjelov, vyvolávame duchov. Podstupujeme sceľovanie aury, otváranie čakier, čistenie éterického tela a či odstraňovanie negatívnej energie podivným masírovaním.

Tým menej náročným stačí čítanie horoskopov v populárnej, lacnej, a teda hlúpej obrázkovej tlači. Nechápal som sprvoti, prečo práve táto nevinná zábavka vytáča môjho obľúbeného astronóma Igora Kapišinského do nepríčetnosti. Vysvetlil mi, že Baran je už vlastne narodený v Rybách, Lev je už dávnejšie Rak, Škorpióni sú už dnes Váhy a podobne. A že s tým súvisí vzorec n=K.sin.cosε, kde je sklon ekliptiky k rovníku.

Týmto ma okamžite osvietil a hneď som vedel, o čo ide: Gravitačné účinky iných planét, ale aj Slnka a Mesiaca na zemský elipsoid spôsobujú, že zdanlivá obežná dráha Slnka okolo Zeme nie je najpresnejšia. Približne za 2 000 rokov vzniká odchýlka 30 °, čo je dvanástina z 360 ° kružnice, čiže plocha jedného z dvanástich znamení nami vymysleného zverokruhu. Tak veru: komu naozaj, ale naozaj bytostne záleží na vplyve hviezd na život človeka, mal by si tú somarinu aspoň formálne poopraviť.

Vysvetlil to už Isaac Newton, ba vedel to už Hipparchos na Rhodose okolo r. 140 pred n. l. Lenže dnes má človek iné problémy…

debata chyba