Prídu lekári z Marsu?

KOMENTÁR: Pokusov nájsť vhodné riešenie problémov v zdravotníctve, bolo asi toľko ako ministrov. Spravidla každý prišiel s nejakým prevratným návrhom, no podarilo sa mu iba prevrátiť to, čo v tomto smere "spáchal" jeho predchodca.

21.11.2008 12:40
lekár, operácia, skalpel, doktor, nemocnica,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Na Slovensku ubúda lekárov, pretože nemocnice ich nedokážu zaplatiť. Osem z desiatich študentov medicíny sa vyjadrilo, že po štúdiu chcú zo Slovenska odísť. A odchádzajú aj tí skúsení s dlhoročnou praxou. Ak aj v susednom Česku zarobia omnoho lepšie, nehovoriac o Nemecku či Veľkej Británii, prečo by zostávali? V tomto roku zatiaľ o uznanie rovnocennosti vzdelania požiadalo 400¤zdravotníkov. Väčšina z nich pre prácu v zahraničí.

Naši odchádzajú a nahrádzajú ich cudzinci, väčšinou z Ukrajiny a arabských štátov. Aj oni však časom odídu. Veď už budú lekármi v EÚ. Keď zvládli slovenčinu, zvládnu aj nemčinu či angličtinu. A cestu na Západ za lepšími zárobkami majú otvorenú. Odkiaľ prídu lekári do slovenských nemocníc potom? Z Marsu?

Riešením nemôže byť iba nalievať do zdravotníctva peniaze. Lekári a sestry to na svojich výplatných páskach pocítia minimálne. Dôležitejšia je kontrola ich míňania. Zadlženie nemocníc rastie, oproti vlaňajšku o 1,3¤miliardy. Ani táto vláda žiadne dlhodobé riešenie neponúkla. Občanov poplatkami zaťažovať nechce, hoci z ich daní láta čiernu dieru zdravotníckeho dlhu. Na rázne zvýšenie platov nemá, čím lekárov z nemocníc doslova vyháňa. Ako dlho trvalo, kým dokázala naplniť vlastný sľub o výške platieb za poistencov štátu?

Dvadsaťkoruny problém platov v zdravotníctve určite nevyriešia. Mohli by však priniesť aspoň akú-takú úsporu odbúraním zbytočných výkonov, pri problémoch, ktoré môže vyriešiť aj teplý čaj a perina. Neušetrí sa síce veľa, no niekde sa začať musí. Zdravotníctvo reformu potrebuje aj za cenu nepopulárnych opatrení a úbytku voličov. Otázka je len, čo je pre pána premiéra dôležitejšie.

debata chyba