Akoby sa nechumelilo

KOMENTÁR: Finančná kríza je v plnom prúde nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Pokles hospodárskeho rastu, obmedzovanie výroby, prepúšťanie, výpadky v štátnom rozpočte. To je len zopár vplyvov krízy, ktoré skôr či neskôr pocíti každý občan.

22.11.2008 07:12
Manažér, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vláda v protikrízových opatreniach stále zatiaľ viac rozpráva, ako koná. Aj Ficov príkaz šetriť a nemíňať sa v jeho kabinete stretol, mierne povedané, s nepochopením. Ministerskí úradníci dostanú odmeny ako každý rok. Ako by sa nechumelilo. Jediný, kto jeho nariadenie zrejme splní, je on sám a „jeho“ Úrad vlády. Zdá sa, že na svojich ministrov nemá až taký silný vplyv, ako sa zvykne vystatovať.

A tak na Vianoce dostanú dôchodcovia skromný príspevok a úradníci hojnú odmenu. Pre jedného rádovo v desaťtisícoch korún.
Ak by jednotlivé rezorty a ich pracovníci prispievali k zmierňovaniu či odstraňovaniu dôsledkov krízy konkrétnymi krokmi a ušetrili by štátu aspoň zopár korún a dokázali dať občanom bezpečnú záruku ochrany ich úspor, bolo by pravdepodobne namieste im nejakú odmenu udeliť. No zatiaľ u nich nebadať ani len snahu sa o čosi také pokúsiť. Ale morálnejšie by bolo, keby aspoň tieto Vianoce dokázali nežiť ,,nad pomery" a tiež si trochu utiahnuť opasok.

Vyhlásenia vlády sú od počiatku jej pôsobenia plné sociálnosti a „ľudu“. Praktické kroky niektorých jej členov sú však od týchto slov na hony vzdialené. Čo ak by vláda zase raz urobila marketingovo dobrý ťah a odmeny zatrhla? (Určite bez nich hladovať nebudú.) Ľudí si tým proti sebe vôbec nepoštve. Skôr naopak.

Slovensko a jeho vláda si zatiaľ príliš ťažkú hlavu z krízy nerobí. Vyhrievajú sa na výslní nadpriemerného hospodárskeho rastu (v rámci EÚ) a veľa toho nerobia. Problémy však prichádzajú aj k nám. Pomaly, potichu, ale isto. Ak horí strecha susedovi, nedá sa sedieť so založenými rukami. Lebo o chvíľu začne horieť aj tá naša.

debata chyba