Kríza má aj veľa prekvapivých výhod

STĹPČEK Petra Šabatu: Japonský útok na americkú základňu Pearl Harbor bol strašný, znamenal veľké straty a otriasol Amerikou v základoch, ale jeho dôsledky boli v zásade priaznivé. Spojené štáty vstúpili do druhej svetovej vojny a pomohli ju Hitlerovým odporcom vyhrať.

22.11.2008 14:19
Akcie, burza, Wall Street, finančná kríza Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako by vyzerala Európa vrátane tej strednej bez Pearl Harboru? Už ktosi kdesi porovnal vtedajšiu tragédiu s dnešnou finančnou krízou. A tak sa pýtajme – bude mať alebo už má aj táto kríza blahodarné stránky?

Áno, iste. Mnoho veľmi dôležitých cien klesá, pretože po mnohých druhoch tovarov je menší dopyt – šetria občania, firmy i štáty. Buď už peniaze nemajú, alebo odkladajú výdavky na istejšie časy.

Tak cena ropy klesla pod 50 dolárov za barel, hoci ešte v lete bola tesne pod 150. Vtedajšie odhady hovorili o 200 aj viac, dnešné aj o 30 dolároch za barel, teda o cene z roku 2003, keď sa rozbehol ekonomický zázrak na vratkých nohách. S lacnejšou ropou musí prísť lacnejší benzín a nafta, časom aj doprava a s ňou tovar, ktorý treba voziť sem a tam… Cena ropy má vplyv i na cenu plynu, uhlia a elektriny, aj keď nie zo dňa na deň. Ak si však domyslíme, aké uvoľnenie do všetkých cien prinesie niekoľkonásobne lacnejšia ropa, môžeme sa tešiť i na lacnejšie potraviny, služby, dovolenky, oblečenie… Už niekoľko týždňov sa hovorí o lepších cenách bytov a áut. Lacnejšie budú aj pôžičky. Takže sa dozaista niektorým šťastlivcom podarí kúpiť dobrý byt za rozumnú cenu a peniaze získajú z nízko úročenej hypotéky.

Inflácia sa teda spomalí, a to je výborná správa pre nástup eura od 1. 1. 2009. Príchod novej meny je priaznivý pre celú ekonomiku – radosť však kalili obavy z cenového skoku. Kríza pomohla – zo skoku nebude nič. Alebo takmer nič…

Dočkáme sa blahodarných účinkov krízy aj na vyšších ako cenových poschodiach života? S určitosťou sa dá povedať, že niektorým politikom zlomí kríza väzy. Porazený americký kandidát na prezidenta John McCain by mohol rozprávať. Ale pretože sa tu vyratúvajú iba kladné účinky krízy, treba dodať, že kríza zmetie z výslnia naničhodných politikov, ktorí to so svojimi občanmi nemyslia poctivo. Naopak, niektorých takých zas vynesie do najvyšších funkcií. (Zaželajme im, aby sa tam neskazili priskoro.)

Nielen jednotlivcom, ale dokonca aj niektorým veľkým krajinám s nekalými úmyslami a zvrátenými chúťkami spľasne hrebienok. Reč je o tých, ktoré zbohatli na vysokých cenách ropy a plynu a dodávky týchto surovín používajú aj ako nástroj na vydieranie.

Naopak, iné krajiny – slušné a úctyhodné, napríklad členovia Európskej únie – sa pod tlakom vážneho ohrozenia zomknú o dohodnú sa na dôležitých spoločných veciach. Keď jej štáty a jednotliví politici prestanú hlúpo trucovať, mohla by EÚ dokonca výrazne posilniť svoje postavenie vo svete, čo je výborná správa predovšetkým pre jej malých rozháraných členov.

Mnoho ľudí si uvedomí pravdivosť ľudovej múdrosti, že žiadny strom nerastie do neba.

A čo nás nezabije, to nás posilní.

debata chyba