Teroristi obyčajne nevyhrávajú. Bojovať však treba ďalej

ANALÝZA: Posledný väčší teroristický útok zažila západná Európa 7. júla 2005, keď v Londýne zahynulo 52 ľudí. Sú to už viac ako tri roky relatívneho pokoja. V Amerike sa nič vážnejšie nestalo od 11. septembra 2001. Optimisti povedia, že je to určite aj zásluha úspechov tajných služieb a ďalších bezpečnostných zložiek. Pesimisti namietnu, že je to možno len náhoda. A veční pochybovači zdôraznia, že teroristi azda ani nie sú taká hrozba, ako o nich hovoria niektoré vlády.

29.11.2008 10:23
Usáma bin Ládin Foto:
Vodca teroristickej organizácie al-Kájda Usáma bin Ládin.
debata

S tretím tvrdením by len ťažko súhlasili desiatky obetí útokov v Indii. A India v skutočnosti nebude súhlasiť ani s tým, že teroristi nie sú v posledných rokoch príliš aktívni, bez ohľadu na dôvod. Podľa niektorých štatistík tam rôzne skupiny, medzi ktoré patria nielen islamisti, ale aj radikálni hinduisti a ďalší, zabili od roku 2004 najviac ľudí zo všetkých krajín sveta okrem Iraku.

Šokujúci fakt? Ani nie. India so 150 miliónmi moslimov, kašmírskym konfliktom, priepastnými rozdielmi medzi náboženstvami a sociálnymi skupinami a v mnohých oblastiach nie práve najfunkčnejším štátnym aparátom, ponúka teroristom veľa možností. Situácia tam je potvrdením toho, že frontov boja s nimi a problémov, ktoré je potrebné riešiť, je oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Cynicky a vojensky povedané je pre západný svet dobre, že v tejto chvíli nie sú línie súboja načrtnuté celkom priamo na jeho území. Nikto však nemôže s istotou povedať, že to bude platiť aj zajtra.

Teroristi obyčajne nevyhrávajú, to je historická realita. Al-Kajdá nikdy nesplní svoje šialené predstavy o celosvetovom moslimskom kalifáte. Čím viac ľuďom sa však podobné myšlienky podarí vytĺcť z hlavy, skutočne aj obrazne, tým lepšie. Je potrebné sa báť? Nie. Byť opatrní? Áno. Bojovať ďalej? Stopercentne. Teroristi sa nedajú rozdrviť úplne, ale drviť ich treba stále. Ako by dnes vyzeral Irak, keby z neho všetci zutekali, ako to ešte nedávno navrhoval takmer každý? Určite horšie ako dnes, keď sa tam vrátila opatrná nádej a Al-Kajdá je na ústupe. Nezabrala pritom len sila, ale aj zmenená taktika a stratégia. Afganistan, a s ním aj Pakistan, bude pravdepodobne ešte tvrdší oriešok, ale porazenecké nálady ťažko zlepšia situáciu.

Strata viery vo víťazstvo a utešovanie sa falošnými nádejami, že nám teroristi možno dajú pokoj, sú totiž už len krôčik od porážky. Výhra pritom skutočne neprinesie absolútnu istotu, že sa už nikdy nejaký šialenec neodpáli v dave nevinných ľudí. Prehra by sa zase asi nerovnala koncu sveta. Znamenala však ešte väčšie tragédie, aké sa stali vo Svetovom obchodnom centre, v Madride, Londýne, na Bali či v Bombaji.

debata chyba